2016. sze 13.

Ezakiya „Senshi” Keiko: Infancia – Mozaikok a múltból

írta: Aoi Sakura
Ezakiya „Senshi” Keiko: Infancia – Mozaikok a múltból

12. Bélyegzőgép

 „Ha az emberek szerint ŐRÜLT vagy, akkor mindenre, amit teszel vagy gondolsz, rákerül az őrült pecsét.”  (Nathan Filer: A zuhanás sokkja)

boy_copy_1.jpgBiztos láttál már bélyegzőt, ültél ügyintézőnél. Egyetlen hangos csattanás és kör vagy téglalap alakban ott a szöveg. Mindannyiunkon ott a bélyeg, sok bélyeg. Nem, nem a bőrödön csattan, nem a gép, nem a piros véred buggyan ki. Lélek/elme, szó és könny. Amikor a másik nem ember, nem, ő is csak valami, amit el kell helyezni egy megfelelő dobozba. Majd ÉN kiválasztom, hol a helyed!

Vannak emberek, akik ezt semmibe tudják venni. Letörlik, el sem éri őket. Sindzsi szeretett volna ilyen ember lenni, de nem tudott. Hurcolnia kellett a sebeit. Nem mintha valaki ezt parancsolta volna. Nem, erről ő tehetett. Tehetett? Kinek a hibája, hogy tudod, mit kellene, de nem vagy képes rá? Hibája egyáltalán valakinek? Bárkinek? Ki se tudja…

Idióta, akinek az apja is öngyilkos lett

Még kezdő vezető volt Sindzsi, alig egy hónapja, amikor csúnyán elszúrt egy kanyart. Egy szűkös parkolóban. Visszagondolva rossz ötlet volt bemenni, hogy megforduljon. Balra kanyar, két parkoló autó és a harmadik, hosszabb. Nem volt jó az ív, ijedtében nem a fékre lépett és nekiütközött. A fenének kellett neki oda bemenni! Remegett. Előkerítették a tulajt, hogy elintézzék a papírmunkát. Természetesen előkerültek a katasztrófaturisták is. Egyikőjük szájából hangzott el e mondat. A helyzetben irreleváns, Sindzsi számára fájó. Valóban hibázott, ezt el is ismerte és egyébként is elég zaklatott volt. Szívesen visszaszólt volna, de nem tette. Nem ismerte a nőt, viszont ránézésre is talál rajta bárki mit kritizálni. Egy dagadt tehén volt, no. Kimondhatta volna, nem tette. Kinek lenne az jó? Különben is ki tudja, mitől olyan amilyen. Csak k(síp)a sz@r érzés volt. Fogalma sem volt semmiről.

A hangyás, akit a hátsó sorba kell ültetni

Talán ötödikes lehetett. Egyébként is utálta a sulit, sose tudta eldönteni, melyik a rosszabb: otthon lenni vagy az osztályban? Azokkal az osztálytársakkal, akik állandóan csúfolták, a száraz bőre miatt, az ócska ruhái miatt, érzékenysége miatt. Szeretik mondogatni, hogy a gyerekek milyen jók és ártatlanok. A nagy ló…t!

Ült a teremben, a pad mellett táskája, amiből legnagyobb riadalmára hangyák másztak elő. A tanár undorodva küldte a hátsó sorba. Mindenki rajta gúnyolódott.

Az ő hibája volt, mert benne hagyta a táskában a morzsákat, nem rázta ki. Az anyjáé, aki mindig tojt rá a lakásra, így borzalmas állapotok uralkodtak. Penész, rovarok, kosz. A többieké. Az emberi természeté?

Csak néhány hangya volt, amiket néhány gyerek otthon gyűjt, hogy saját hangyafarmja legyen. Akár velük is megtörténhetett volna. Volna…

Hazug

Általános iskolában egy délután hazafelé osztálytársa nekiesett, végül fellökte. Sindzsi beverte az arcát, kicsit bekékült. Elege volt az állandó zaklatásból, bántásból. Hülye ötlet volt, de anyja sminkjével kicsit „rájavított”. Azt akarta, hogy végre egyszer legyen valami következménye annak, amit tesznek. Aztán a tanárok elkezdtek érdeklődni az otthoni körülményeiről. Ez meglepte a fiút. Így most elmondhatta, mi zajlik otthon. Talán most segítenek neki. Váratlan reménysugár volt ez, ami ahogy jött, úgy ki is hunyt. Elszúrta. Kiderült a dolog. A gyámügyiseket pedig anyjáék egyszerűen megtévesztették. A bántalmazásnak sose volt nyoma, anyja kaméleonként váltogatta színeit és hamar meggyőzte a vendégeket, itt minden szép és jó. Sindzsi lett a hazug. Minden megtörtént, csak volt olyan ostoba, hogy tönkretegyen mindent. Egyetlen apró baromság elég volt, amit tehetetlensége és dühe inspirált. Hibázott és megfizette az árát, bőségesen.

Akkor is hazug vagy, ha olyan igazat mondasz, ami másnak nem tetszik. Például, ha elmondod a gimis húdetuti-nagyszeretet közösségnek, hogy valójában undorítóak. Vegytiszta képmutatás, köpönyegforgatás megy. Hol a szeretet és a cukiság abban, hogy mindenkit lefikáznak a háta mögött?

Őrült

Az vagy, ha élni szeretnél, ha a saját utadat szeretnéd járni. Ha kifakadsz a szüleidnek, akik megnyomorítanak, és mégis játsszák a szentet, hogy neked akarnak jót. Ha nem azt akarod, amit ők.

Ha túl sok minden, és fogsz egy pengét, a csuklódra szorítod, vágsz és vágsz. Nem kontrollálod és meglátnak a suliban. Te vagy az őrült, a hülye, a szánalmas. Miért? Csak mert eleged van a belső fájdalomból, mert túl nagy a nyomás és a saját külső fájdalmad ezt egy időre eltompítja? Fogalmuk, sőt elképzelésük sem lehetett arról, ami van. Igen, van problémája. Igen, lehet, hogy nem a legjobb megoldást választotta. Ők semmit nem tudnak, csak puffogtatják a szavakat. Egyáltalán mit jelent, hogy valaki őrült? Nagyjából mindent, ami nem konvencionális, nem konform, nem norma. Minden, ami nem ők.

És még sok más...

Tehát:

Ember, ne hibázz! Ember, idomulj! Ember, tök mindegy, mit csinálsz!

vagy:

Tudod mit? Tojjál nagy ívben ezekre! Az ember egyébként is egy biobélyegzőgép.

Szólj hozzá

idióta őrült bélyeg hazug hangyás Egyéb Sindzsi bélyegzőgép Infancia Mozaikok a múltból Ezakiya "Senshi" Keiko