2016. okt 26.

Sindzsi: Little fairy tales

írta: Aoi Sakura
Sindzsi: Little fairy tales

Nosztalgia

sindzsi_copy.jpgEsőcseppek. A folyó vizébe hullanak. Találkozásuk egy-egy hangot csal elő a zongorából. A dallam szertegyűrűzik a víz színén.

Fel-felsíró hegedű a szellő. A fekete árnyként magasodó fák ágai közt bujkál. Zengőbb, mélyebb, határozottabb cselló hanggá erősödik, és útjára bocsát néhány levelet. A hárfahúrok pendülése erre-arra lebbenti őket.

A cselló hátrébb lép, helyet ad a lágyabb, szomorkás hegedűnek, a hárfa halkan folytatja. A cseppek csepegnek, zongora billentyűin lépdelő madarak. A hullámok terjednek, a zene helyet kér a világ zajában és kiszorítja azt.

Fekete ágon fénylő tündér ragyog, csillag az éjjel takaróján. A cselló előrohan köszönteni, elnémítva a hegedűt. Eljátssza szenvedélyes szólamát és ismét visszavonul.

A hárfa tovább ringatja az elárvult leveleket. Az esőcseppek újra s újra magukhoz ölelik szeretőjüket és eltűnnek a folyóban. Csókjaik egy-egy hangot csalnak elő a zongorából.

A tündér ajkához emeli a fuvolát és szóba elegyedik az esővel. Hangok tánca ez, melyhez újból csatlakozik a temperamentumos cselló. Igyekszik mindenkit túlszárnyalni, majd ahogy jött, úgy el is suhan a némaságba. Helyette a hegedű lép közéjük, lágy szellő együttérző simogatása.

A hárfa időközben kimenti magát és sorsukra hagyja árva gyermekeit. A tündér fuvolája, az esőcseppek nászát ünneplő zongora marad. Kecses, elegáns táncot járnak, emlékeket idéznek. Hol a mély, drámai cselló lép hozzájuk, hol a magas hangon fecsegő hegedű kéri őket röpke táncra.

A hangok lépések és mozdulatok egy egykor volt világban, úgy is nevezik Nosztalgia. Egy szellem, akit most ők megidéztek.

Szólj hozzá

zene cselló zongora hegedű tündér fuvola hárfa Egyéb Nosztalgia Sindzsi Little fairy tales