2018. okt 01.

A nagybetűs rejtély

írta: Aoi Sakura
A nagybetűs rejtély

B: The Beginning

220px-b_the_beginning_main_visual.jpgTalán már említettem, mennyire szeretem a krimit, a rejtélymegoldós történeteket, így aztán nem csoda, hogy ez az anime is felkerült a megnézendő listámra lévén egy fantasyval, misztikummal kevert krimiről szó.

Történetünk szerint Cremona királyságban újabban egy sorozatgyilkos tevékenykedik, akit a kézjegye alapján csak B-gyilkosnak neveznek, és ezzel együtt adott nekünk egy zseniális nyomozó, természetesen egy tragédiával maga mögött. Igen, csöppet sablon, de egyrészt aki szereti a műfajt, annak még így is jó kikapcsolódás, másrészt hamar elkezdenek bonyolódni a dolgok. Nem elég, hogy B csak bűnözőket gyilkol, az is kiderül, még csak nem is valamiféle igazságosztó, hanem egy nem emberi lény, aki kézjegyével elveszett társával próbálja tudatni jelenlétét. Ha ez nem lenne elég, e szál mellett találunk egy másikat, ami a nyomozó ellen irányul. Szóval, kérem szépen, van itt csavar szép számmal, azt is mondhatnánk, annyira csavaros, hogy már menetes. Az más kérdés, ez kinek mennyire jön be.

Sokszereplős, több konfliktust felvonultató műről van szó. Koku (azaz B) szembekerül a kormány kiskedvencei, az általuk létrehozott élőfegyverek egyikével, Minatsukival, aki fogva tartja szerelmét, Yunát. Keith Flick nyomozóként szembekerül az első konfliktus mögött álló alakkal, akinek célja, hogy megfejtse a legnagyobb rejtélyt: vajon ráveheti-e az elvekkel rendelkező, a gyilkosságot értelmetlennek, irracionálisnak tartó Keith-t arra, hogy megölje? Valójában emögött egy nagyobb, az egész animére vonatkozó kérdés, rejtély húzódik meg, de erre kicsit később térek ki. Mindeközben pedig több kérdés merül fel.

A tudomány, hatalom és etika hármasa a főtémája e kérdéseknek. Tudniillik a kormány egy furcsa legendát és rejtvényt alapul véve kutatásba kezd, hogy újra létrehozzák a szárnyas lényeket, akikről úgy tartják, valamiféle isteni lények voltak. Kérdés, ki hiszi el, hogy egy kormány mindenféle hátsó szándék nélkül, puszta kíváncsiságból pénzt és energiát fektetne egy ismeretlen faj tanulmányozásába és reprodukálásába. Persze, hogy nem is ez az igazi cél, de az elhivatott tudósok teszik a dolgukat, és közben létrehoznak egy rakás élőfegyvert, emberszerű, ám mérhetetlenül erős lényeket. Vajon mennyiben felelősek a teremtőik azért mit tesznek ezek a lények, hogy mire használják fel őket, hogy mi történik velük? Meddig terjed az ő hatáskörük? Egyáltalán erkölcsileg helyes-e az ilyen puszta eszközként használatos, érző lények létrehozása? És mi a helyzet azzal, aki végül megfejti az istenek rejtélyét és így újrateremtik őket? Ő mennyiben felelős a kormány által veszélyesnek ítélt lények szenvedésért, sorsáért? Vajon a tudomány szolgálói azért oly eltökéltek, hogy tudást adjanak, vagy ők is csupán a hatalomszerzésre hajtanak? Keith vajon egy azok közül, akik semmitől se riadnak vissza, hogy más fölött hatalmat kapjanak, vagy szenvedélyes vágya a megfejtésre valami jót hivatott szolgálni?

Merthogy, és itt visszakanyarodunk a nagy kérdéshez az egész történet mögött, sokakat a hatalomvágy mozgat e történetben. Keith ellenfele felette akar hatalmat szerezni, rávenni olyasmire, ami tőle távol áll, hogy ezzel arasson győzelmet fölötte. Persze, kétséges az eredmény, hisz mennyiben számít, ha azzal kap választ, hogy kényszerpályára állítja alanyát? A kormánynak azért kellenek az élőfegyverek, hogy velük hatalmat gyakorolhassanak más országok felett. Minatsuki a hatalom megszállottja, elsősorban mégis Koku felett akar győzedelmeskedni, megölni a régi királyt, akinek alattvalója (bár ezt csupán elhitetik vele), hogy ő lehessen az új uralkodó. Honnan az emberben ez a mohó vágy, hogy mások fölött uralkodhasson? Bármiféle irányító szerepet, rendszert mozgató, éltető intézmény, személy esetén természetesnek vesszük, és senki nem mondott még olyan lehetőséget, ahol e veszély elhárulna, plusz szükséges, hogy megvédje hatalmát, amit nem elég megkaparintani. Keith ellenfele sérült személyiségét csak így tartja egyben, ez számára a „normális”. Míg Minatsuki mások manipulációjának áldozatul esve, saját gyengeségének, alávetettségének ellensúlyozására akarja annyira a hatalmat, akár egy függő a drogját.

Mi az áldozatok hibája? Miért érdemlik ezt a sorsot, mivel vívják ki az ellenszenvet? Minatsuki könnyű préda, gyermekként egyszerű foglyul ejteni. Ne legyenek illúzióink, nem egy szülő, nevelő csillapítja bántalmazásban és a beteges maga alkotta képre formálásban a hataloméhségét. Keith és Koku bűne ezzel szemben az, hogy van hatalmuk a saját életük és személyük felett és ezt meg is akarják őrizni, már pedig így nemcsak nem lesznek engedelmes alattvalók, veszélyt is jelentenek. Ezért akarják megtörni őket, miközben ők igyekszenek szabadnak maradni. Kérdés, mennyire azok és mennyire sikerül ez nekik, főként, ahogy a lezárásban látjuk, a fenyegetés nem tűnik el végleg.

 

B: The Beginning, 2018, írta: Katsuya Ishida, rendezte: Kazuto Nakazawa, Yoshiki Yamakawa (anime).

kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/B_The_Beginning

Szólj hozzá

kutatás krimi tudomány fantasy rejtély gyilkos konfliktus nyomozás hatalomvágy misztikus Anime B Keith isteni lények élő fegyver B The Beginning Koku Minatsuki