2016. nov 16.

Sátán fia(i)

írta: Aoi Sakura
Sátán fia(i)

Ao no exorcist

ao_rin.jpg

Az anime világa igen egyszerű: adva van Assiah, az emberek világa és Gehenna, az ördögök  világa. Bár a két világnak nem kellene érintkeznie, természetesen az ördögök minduntalan feltűnnek az emberek között, és naná, hogy nincsenek békében el egymással. Persze az emberek egy csoportja, az ördögűzők felveszik a kesztyűt. Viszont van egy nagy bibi, Sátánnal még a legerősebbjeik sem képesek felvenni a harcot, így tehetetlen áldozataivá válnak a kék lángoknak, melyek sajátos ismertető jegyei a démonkirálynak. E lángok birtokosa Okumura Rin is, aki nem más mint a Sátán fia. Emberi anyától született, akárcsak ikertestvére, Yukio, aki nem örökölte apjuk erejét, legalábbis nagyon sokáig így tudjuk. Anyjuk születésükkor meghal, helyette Fujimoto atya neveli fel őket emberként. Rin erejét egy démonölő kardba, a Kurikarába zárják el. Csakhogy Sátán nem hagyja ennyiben a dolgot, amikor rátalál Rinre, magával akarja vinni. Terve nem sikerül, az általa megszállt Fujimoto atya végez magával, Rin pedig felébredt erejével elpusztítja Gehenna kapuját. Rint ezután az öröksége miatt ki kellene végezni, ám Mephisto enged a kérésnek, hogy a fiú ördögűző lehessen.

Fontos momentum, amikor Sátán megszállja Fujimotót. Az atya nagyon sokáig ellenáll neki, azonban ekkor nyílik egy rés a védelmén. Ezt a rést a Rin kifakadása nyomán feltoluló érzelmei nyitják meg. Rin – érthetően, hisz eddig hazudtak neki – nem akar engedelmeskedni Fujimotónak, sőt szemére veti, hogy nincs is joga semmihez, mivel nem ő az apja. Később is többször tanúi leszünk ennek a nagyon reális megszállásnak, a démonok mindig a negatív érzelmeket és kétségbeesett vágyakat kihasználva hajtják uralmuk alá az embert. Ezeket lehetetlen elkerülni, a megoldást nem is ez jelenti, hanem az, ha tudatosítjuk őket, majd elengedjük.

Miután Rin bekerül az Igaz Kereszt Akadémiára, megismerjük az ördögűzők különböző fajtáit. Ez a rendszer szintén igen reális és jól felépített. Vannak gyógyítók, dragonyosok (lőfegyvert használnak), lovagok (karddal harcolnak), szelíditők, akik egy szellemet vagy démont állítanak szolgálatukba, őket megidézve küzdenek, valamint kántálók, ők különböző szent szövegeket vetnek be a démonok ellen, minden ördögfajtának megvan a maga szövegrészlete, amivel le lehet győzni. Az anime nagyon szépen kidolgozza a démonok csoportjait és az ördögűzők fegyvereit.

A sorozat legfénylőbb és legérdekesebb pontja Sátán és a fiúk anyjának, Yurinak a története, ami teljesen új megvilágításba helyezi Sátánt és a két világot.

Ám még előtte szólnék az újabb megjelenés körülményeiről. Egyszer csak felbukkan a fiúk nagyapja és felkéri Yukiót, hogy segítsen nagyszabású tervében, amivel elpusztítanák Gehennát. Csakhogy kiderül, ez a terv nem is olyan ragyogó, mint elsőre látszott, és a nagyapa sem olyan jóságos, ahogy azt Yukio gondolta. Ráadásul hiába teljesítik minden pontját, kudarcot vallanak, sőt külön meghívót adnak Sátánnak, aki ezúttal Yukiót szállja meg, hogy saját tervét valósítsa meg. Miért olyan fontos ez? Egyrészt még legjobb szándékunkat is képes lehet valaki más teljesen kifordítani, és akár az ellenkezőjére felhasználni. Ez ellen sajnos nem sok mindent lehet tenni, a világ változatos, képlékeny és nemcsak nekünk, de mindenki másnak is megadatott a szabadság. Mindent ki lehet fordítani, elferdíteni, és ezzel rendszerint valaki vissza is él. Másrészt ez az epizód s utána Sátán története tökéletes ellenpontozás Sátán és a nagyapa, tágabban démon és ember között. Azt is mondhatnánk, megfordítja a szerepeket.

Visszatérve arra a bizonyos történetre, hamar egyértelművé válik a nem minden az, aminek látszik közhely igazsága. Yurit és csapatát egy erdőbe vezényelték a sok spontán öngyulladásos eset miatt. Hamarosan azonban ők maguk is áldozattá válnak, Yuri társai egyenként égnek halálra a kék lángokban. Yuri hall egy hangot, aztán ő is elájul, miután egyedüli túlélőként magához tér, úgy dönt az erdőben marad, hogy beszélhessen a kék lángok tulajdonosával. Amikor erre sor kerül, Sátán elmondja, hogy képtelen megismerni ezt a világot, mert bármi, amihez hozzáér porrá ég pillanatokon belül. Yuri, aki kivételes, hiszen képes elviselni a kék lángokat, megsajnálja a magányos ördögöt és megmutatja neki a világot, sőt segít Sátánnak, hogy életet hozhasson létre. Amikor Yuri apja tudomást szerez erről, máglyahalálra ítéli lányát. Sátán szeretné megakadályozni ezt, ezért jelenik meg a későbbiekben Kék éjjelnek nevezett időben. Lángjai és ereje miatt szinte minden jelenlévővel végez, az apát tudja annyira felhasználni, hogy kiszabadítsa Yurit. Aki aztán egy eldugott helyen életet ad Rinnek és Yukiónak, majd meghal.

Sátán és Yuri célja, hogy egyesítsék Assiah és Gehenna világát, hogy démonok és emberek együtt éljenek, harc helyett megismerjék egymást. Yuri még az erdőben, amikor Fujimoto felkeresi, azt mondja: az ördögök nem ellenségek, s ha megtámadnak embereket az azért van, mert rémültek, vagy dühösek, mert bántották őket. Az ördögűzőket tartja az igazi bajnak, akik ölnek anélkül, hogy tudnának bármit is.

Sátán az anime utolsó részeiben ezt a célt akarja elérni, ám éppen fiai lesznek, akik meghiúsítják ezt. Ennek dacára ő és Yuri nem tesznek le róla. Yuri azt mondja, még túl korai volt, de a gyermekeik majd megmutatják, helyes volt-e céljuk. Ez a momentum igencsak megfontolandó. A változás ugyanis hosszadalmas folyamat s nem sok jó sül ki belőle, ha túl hirtelen akarjuk mintegy ráerőszakolni az emberekre.

A változás folyamata már elkezdődött, előbb Fujimoto magatartásának változásában, majd Rinben. A fiú ugyanis kommunikál a démonokkal, mielőtt cselekedne. Érdekes a két ikertestvér kontrasztja. Míg Yukio higgadtabb, félénkebb gyerek, aki idősebb korában az ördögűzők rendszeréből merít erőt s ragaszkodik a szabályokhoz, karót nyelt és összeszedett, addig Rin igen impulzív, önfejű, inkább az ösztöneire és szívére hallgat, meglehetősen szétszórt és lazább figura. Bár a szüleik által várt változást Rin képviseli, Yukio is elengedhetetlen ehhez, mint annak a rendszernek egy eleme, amelyet meg kell reformálni. (Bár Mephisto is segíti Rint, ő igen megfoghatatlan és kétes alak, akit inkább a felfordulás, a kaland köt le.)

Hasonlóan ellenpontos karakter még Angel és Shura, sőt még szélsőségesebbek. Angel, Fujimoto után az új Paladin (vezető), abszolút rendszerhű, minden kétség nélkül ragaszkodik ahhoz és hagyományaihoz, még a világ pusztulásának küszöbén is. (Igazi elegáns fricska az alkotó részéről, hogy pont ezt a rugalmatlan, taszító alakot nevezi angyalnak.) Shura, aki egykor Fujimoto tanítványa volt, majd Rin mentora lesz, viszont sikamlós, akár a kígyó, amelytől erejét kapta. Mindig tekereg, hogy a legmegfelelőbb megoldást válassza. Egyszerre tagja a rendszernek és enged saját meglátásainak. (Megint csak érdekes, hogy a Biblia, a bűnbeesés gonosz kígyója helyett itt egy másféle kígyót kapunk.)

Nemcsak ők, de a többi karakter is igen jól sikerült és egész kidolgozott, külön epizódokkal, történettel. Szóval egy igazán jó kis animét kapunk, ami személy szerint az egyik nagy kedvencem és kíváncsian várom a jövőre beígért folytatást.

 

Ao no exorcist, 2011, alkotó: Kazue Katō.

Szólj hozzá

változás ördögűző ördögök démonok Anime Angel Yuri Sátán Shura Ao no exorcist Okumura Rin Okumura Yukio Assiah Gehenna kék láng ember démon gyermek Fujimoto