2018. jan 22.

Szellemtanya

írta: Aoi Sakura
Szellemtanya

Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou

86678l.jpgAmi elsőre eszembe jutott ezzel az animével kapcsolatban: a változatosság gyönyörködtet. Máris elárulom, miért. A történet alaphelyzetéből kiindulva lehetett volna egy tipikus mágiával fűszerezett shounen anime, a fejlődő főhőssel, aki eltanulja a harc csínját-bínját. Nos, aki ezt várja ettől a műtől az csalódni fog, viszont ha nem kizárólag ilyesminek él, előfordulhat, hogy meglátja a benne rejlő értékeket.

Főszereplőnk, Inaba Yuushi, aki most kezdi a felső-középiskolát. Szülei halála óta nagybátyja családjánál él, ahol nem találja helyét, így örül neki, hogy az üzleti iskola, ahová felvették, messze van. Csakhogy kezdet kezdetén romba dőlni látszanak tervei, az iskola kollégiuma ugyanis leég, neki pedig meglehetősen kevés anyagi forrása van ahhoz, hogy lakást béreljen. Azonban véletlenek sora, vagy a karma (attól függ, honnan nézzük) közbeszól és egy furcsa apartman egyik szobájában köt ki, amiről hamarosan kiderül, hogy néhány emberen kívül mindenféle szellemlények lakják. Innen indulunk, aztán szépen kialakul Yuushi új életrendje az iskolával, munkával, az apartman közösségével és egy varázskönyvvel, melynek ő lesz a gazdája.

Lényegében ezeket a mindennapokat követjük nyomon, mégis rengeteg mondanivalóval szolgál az anime.

A történet egyrészről bemutatja, ahogy Yuushi, akinek addig egyetlen barátja volt és általában elzárkózott a többiektől, szép lassan egyre jobban megnyílik. Végigkövethetjük amint ő és világa szépen kitágul, egyre több emberrel, ismerettel és lehetőséggel bővül. Ahogy kikeveredik a trauma óta bezárt tudatállapotából.

Másrészről az anime központi témája az az átmeneti kor, amiben Yuushi van. Az apartman egyik lakója már az elején felhívja a fiú figyelmét arra, hogy ne siessen annyira felnőtté válni. Ez az időszak fontos, jelentőségteljes, amelyben kialakítjuk világlátásunk, aminek végén megválasztjuk életutunk (legalábbis egy részét), ehhez pedig nyitott elmére van szükség, mellyel minél több tapasztalatot szerezhetünk. A tanulás időszaka ez, ami alatt nem pusztán az iskolai tananyag értetendő, de sok másféle ismeret és élmény szerzése is. Ilyen például a munkahelyi részekben megjelenő társadalmi szabályok és felelősségvállalás, vagy a részeken átívelő emocionális és szociális élet útvesztőiben való eligazodás. Utóbbiban benne foglaltatik a mások élettörténetek megismerése által létrejött nyitottság, elfogadás és empátia. Yuushi többször kerül olyan helyzetekbe, ahol elméjének, lelkének ezt a részét edzik meg, ahol olyan ismeretekre tesz szert, mellyel megismerheti és segítheti embertársait. Ráadásul ezeken felül edzi magát mint varázsló is. Ennek az igazi jelentősége nem is a mágia, sokkal inkább az új barátok, az új szemszög, a másfajta út kínálta lehetőségek az élet más területein való fejlődésre (is). Hiszen ez a varázslatokhoz több szálon kötődő közösség lesz támogatója útja során, sőt ők indítják el fejlődését.

Végezetül Yuushi története felhívja figyelmünket a jelen jelentőségére is, arra, hogy még ha van is egy kitűzött célunk, ahhoz sok út vezethet, és érdemes körülnézni utunk során. Nem az eredmény a fontos, ami könnyen lehet, hogy nem az, amit mi vártunk, hanem a tetteink, az utazásunk és mindaz, ami vele jár. Számos lehetséges jövő akad annak, aki nyitott szemmel és szívvel jár a jelenben.

 

Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou, 2017, alkotó: Hinowa Kōzuki (író, light novel).

Szólj hozzá

közösség életkor trauma szellem fejlődés középiskola életút mágia tapasztalás Anime Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou Youkai Apartment Inaba Yuushi