2018. feb 05.

Csodák nyomában

írta: Aoi Sakura
Csodák nyomában

Vatican Kiseki Chōsakan

vatican.jpgEgy igazán egyedi világú anime, amelyben főhőseink, Roberto és Hiraga, a Vatikán papjaiként vizsgálják ki a csodákat. A 12 részben több esetet is bemutatnak, amitől kicsit túl sok is lehet egyeseknek. Kétségtelenül jobb lett volna, ha nem ennyi részbe próbálják meg belezsúfolni a sztorit, így ugyanis az embert szinte lesokkolja a rengeteg infó. Ennek ellenére nem rossz mű ez, garantáltan leszögez a képernyő elé. Érdekes, igencsak véres rejtélyeket kapunk csodák helyett, mert hát azokról sorra kiderül, hogy hamisak és mindenre megkapjuk a magyarázatot is. (Aki nem erre számított, az tegye fel a kezét!)

Szerintem azon se sokan lepődnek meg, hogy e rejtélyek mögött nem a patás ördög áll, hanem ilyen-olyan módon az egyház kevéssé szent életű tagjai. Azt is mondhatnánk, Roberto és Hiraga feladata inkább az egyház ilyen romlott elemeinek a kigyomlálása, semmint a csodák létezésének bizonyítása.

Na, bumm! Ezek után adott a kérdés, mégis mi volt olyan szíven ütő, jelentőségteljes ebben a jobbára krimiként elkönyvelhető animében? Mert hát az érdekes, szokatlan ploton kívül eddig semmi jelentős nem akadt, előre sejthettük ezeket, bár azt meg kell mondani maguk a megoldások egészen elképesztőek, de ezeket nem írnám le, nem érzem szükségét az effajta spoilernek.

Számomra az utolsó rész volt perdöntő, ugyanis ez lesz a kulcs az egész lényegéhez. A többihez képest e rész szokatlanul nyugodt és puritán, nincs semmiféle rejtély, csak egy gyógyulás (gyógyszer által) és egy régi barát emlékei, Hiraga és Roberto számára ezek azonban csodák, olyanok, melyek nem igényelnek semmiféle bizonyítást. E csodákat nem övezik megfejtendő és megfejthető rejtélyek, pusztán egy ember kifürkészhetetlen természetéből fakadó tettéről és egyszerű véletlenekről van szó.

Ezekből viszont adódnak a következő „tanulságok”:

  1. Az igazi csodáról nem beszélnek, nem lesz szenzáció, mert az álruhában érkezik hétköznap.
  2. A csoda megfejthetetlen.
  3. A csodához hit kell, de nem abban az értelemben, hogy ha hiszünk benne, megtörténik. Sokkal egyszerűbb, kevésbé misztikus: hit abban, hogy a véletlenek mögött áll valami vagy valaki.
  4. Épp ezért a csoda sokkal inkább egyéni, semmint közösségi élmény.
  5. Valamint a csoda nem bizonyítható (és nem is cáfolható teljességgel).

 

Vatican Kiseki Chōsakan, 2017, alkotó: Rin Fujiki (író, light novel), THORES Shibamoto (illusztráció).

Szólj hozzá

egyház csodák nyomozás rejtélyek egyedi Anime Roberto Vatican Kiseki Chōsakan Hiraga