2019. jún 03.

A szándék meg a pokolba vezető út

írta: Aoi Sakura
A szándék meg a pokolba vezető út

Bakumatsu/Renai Bakumatsu Kareshi

bakumatsu.jpgAlternatív történelmi darabunk az utolsó Tokugawa sógun idején kezdődik, ahol két fiatal férfi, Takasugi Shinsaku és Katsura Kogoro, ellopnak egy legendás kincset, amely elképesztő hatalommal ruházná fel birtokosát, ezért Shinsaku inkább elpusztítaná. Ám alig vet rá egy pillantást, valaki ellopja tőlük is, és bottal üthetik a nyomát. Ráadásul hamarosan egy teljesen másik Japánnal kell szembenézniük, ahol egy bizonyos Mugensai diktál, tervei szerint más időkből szerzett ismereteivel, léghajókat építve lerohanná az egész világot, hogy Japán ne lehessen senkinek kiszolgáltatva.

Innentől kezdve egyre zavarosabbá, kaotikusabbá válik a helyzet, Shinsakuék baráttal és ellenséggel találkoznak, és folyamatos erőfeszítéseket tesznek azért, hogy visszaszerezzék a kincset, a kronométert, és egy jobb és érdekesebb Japánt hozhassanak létre.

Őszintén, csöppet hosszú és bonyolult lenne mindenen lépésről lépésre végigmenni, eléggé fordulatos a történet, mindenkinek megvan a maga hite, elképzelése Japán jövőjét illetően, javarészt minden szereplőt jó szándék vezérel, még azt az embert is, akiből Mugensai vált végül, de hát tudjuk, a pokolba vezető út is azzal van kikövezve.

Ez az egyik legérdekesebb dolog az anime kapcsán, hiszen a világ szinte minden táján tartalmaz ilyet a történelem, eszmét, személyt, ami/aki csupán a nagyobb jót akarta képviselni, és mégis valahogy eljött egy pont, vagy pontok sorozata, ahol kicsúszott az egész és valami jó helyett egyenesen valami pokolit eredményezett. Talán az egyik legfontosabb kérdés, mi ez a pont, hol a hiba?

Ha már lenne egy ilyen furcsa varázseszközöm, mint a kronométer, inkább arra használnám, hogy ezt kiderítsem. Hiszen ezzel Mugensai képes végigvinni valamit, majd újrahasználva, visszaugrani, és a legtöbb ember számára az előző idő már nem is létezik. Persze, lehet, nem lenne olyan egyszerű, de tény, hogy a kronométer sokféle tudást adhat, ő mégis azt választja, ami erőt és hatalmat ad, miközben valami mással talán kevésbé látványos, de végső soron jobb eredményt érhetne el. Ez megint csak egy sarkalatos kérdés: mire használjuk a tudást?

Az eredeti Mugensai (direkt nem írom a nevét) valójában sokkal visszafogottabb és értelmesebb volt, belátta, hogy szükséges lenne Japán modernizációja, a nyitás a világ felé, de ez később mégis valahogy elenyészett. Ebből a szempontból kötődik az irányítása alá vont Shinsengumi (ők eredetileg a Tokugawákat szolgálták itt) egyik tagjához, Hijikata Toshizou-hoz. A vége felé, amikor ő kérdőre vonja, mert elárulta őket, a kronométer segítségével megmutatja Hijikatának, a jövőben a szamurájok így is, úgy is eltűnnek. Bár a második évadból még nem volt alkalmam egy részt sem látni, az első évad vége nem hagy kétséget a felől, akárcsak egykor Mugensai, Hijikata is halálra rémül a változástól. Ez a félelem nem szégyen, nem meglepő, hogy félünk egy-egy ilyen nagy fordulóponthoz érkezve, de Mugensaihoz hasonlóan Hijikatát és minket is felemészthet, és olyan dolgokra sarkallhat, amelyek egyenest a pokolba visznek.

Hogy ez a kontrollálatlan félelem mennyire pusztító, őrjítő, jól mutatja a tény, hogy Mugensainak eszébe sem jut, hogy kételkedjen, vajon az egész világ lerohanása végül hova fut ki, milyen hatással lesz történelmükre. Márpedig azt hiszem, épeszű emberben azért megfogalmazódna ilyesmi.

Ha már tudás és időugrás, Shinsakuéknak nagy fejfájást okoz a kronométer, mert ha épp sikerre viszik is egy tervük, Mugensai se perc alatt semmisé teszi azt, azonban hála a bebörtönzött császárnak, rájönnek, ők is kapnak valamit az időugrással, az ő emlékeik nem vesznek el, így tudásuk gyarapszik, és ezt ki is használják. Egyébként én szerettem Shinsaku és Katsura karakterét, különösen tetszett az, hogy kiegészítik egymást, a kapcsolatuk érdekes egyensúlya.

Nem véletlen, hogy az ebből mit sem érzékelő Shinsengumit könnyen irányítása alatt tartja Mugensai. (Tudjuk, a tudás hatalom, épp ezért nem mindegy, mire is használjuk.) Az ő csoportjuk talán a legnehezebb helyzetben lévő, beszorulnak a konfliktusban állók közé. Amikor Mugensai átveszi a hatalmat Tokugawa Yoshinobutól, vezetőjük, Kondo Isami azt a parancsot kapja Yoshinobutól, hogy mentse magukat, ne haljanakmeg feleslegesen, ám így a legtöbbek szemében árulást követnek el azzal, hogy megadják magukat új uruknak. Miközben Kondo mégis megóvja a Yoshinobuhoz hűséges Yamazaki életét. Kérdés, mennyire ragaszkodnának a szabálykövetéshez, ha tudnák, Mugensai mivel szerezte meg a hatalmat, pláne azt, amivel Hijikata szembesül a végén, ők mindenképp veszítenek, bármelyik forgatókönyv szerint eltörlik őket.

Befejezésképp (a rend kedvéért) muszáj megjegyeznem, hogy bár az anime több szereplője és része egyezik Japán valós történelmével, sok olyan esemény, tény is van a kronométeren és Mugensaion kívül, ami pedig nem. Akit érdekel, az rengeteg helyen utána olvashat e kornak és a szereplőknek.

(És mindenképp írok még nektek a második évadról, amint lefut és lesz alkalmam végignézni.)

 

Renai Bakumatsu Kareshi, 2018, (jelenleg fut a második évad), eredetileg egy FuRyu alkotta otome game.

kép: https://picgardens.de/hashtag-renaibakumatsukareshi/

Szólj hozzá

történelem tudás hatalom kisiklás szándék időugrás alternatív valóság Japán Anime Hijikata Toshizou Renai bakumatsu kareshi Bakumatsu Tokugawa Mugensai kronométer pokolba vezető út Katsura Kogoro Takasugi Shinsaku Shinsengumi Kondo Isami