2017. már 28.

Őrült játszótér

írta: Aoi Sakura
Őrült játszótér

Drifters

drifters.jpgMondja a háborúról egyik főszereplőnk, Shimazu Toyohisa. Ez a meghatározás az egész anime világára is illik, ahol egy fura fickó és egy darkos kiscsaj gyűjt össze történelmi szereplőket egy másik világba/dimenzióba, hogy egymás ellen harcoljanak. Attól függően, hogy a férfi közbenjárásával vagy a lányéval kerültek oda, lesznek Vándorok vagy Kitaszítottak.

A Kitaszítottak vezére, a rejtélyes Fekete Király, akit végig egy csuklyás köpönyegben látunk, szitakötős bottal a kezében. Nem tudjuk, kit rejt a csuklya. E király maga köré gyűjti a koboldokat, goblinokat és a célja, hogy elpusztítsa az embereket. Őt szolgálja Jeanne d’Arc, Raszputyin, a híres orosz hercegnő, Anastasia, Gilles de Rais, Hijikata Toshizo és Akechi Mitsuhide.

A világ embereinek és a birodalom más népeinek egyetlen esélye a férfi által összegyűjtött Vándorok. Ilyen Vándor: Hannibal, Scipio, Shimazu Toyohisa, Oda Nobunaga, Nasu no Yokichi (a Genpei háború résztvevője), Sundance Kid és Butch Cassidy, valamint a második világháborús pilóták, Kanno Naoshi és Yamaguchi Tamon. Ám a birodalomnak nem csak a külső ellenséggel kell szembenéznie.

Három Vándor, Yoichi, Nobunaga és Toyohisa hamar ráébred, hogy a birodalom gyenge lábakon áll és csak úgy tehetnek szert megfelelő hadseregre, ha felszabadítják és szövetségeseikké teszik Orte elnyomott népeit, tündéket, törpöket.

Az első évadban Orte birodalom pusztulásának leszünk szemtanúi, amit egyébként egy másik Vándor, Adolf Hitler alapított. Nem csoda, hogy a birodalomban az embereken kívül minden más fajt szolgaságban tartottak. A Vándorok belülről züllesztik szét az amúgy is törékeny birodalmat, hogy sereget szerezzenek, ugyanekkor a Kitaszítottak is szeretnék meghódítani. Az utolsó részekben köztük is megtörténik az első összecsapás az egykori fővárosban.

Szó, mi szó a Drifters nem a magvas, világmegváltó gondolatok animéje, viszont ígéretes, izgalmas és szórakoztató darab, amely sokféle dolgot vegyít össze. Alternatív világ, valós, történelmi alakokkal, amolyan Bungou Stray Dogs után szabadon. A másik világ és a harc pedig A gyűrűk urát idézi. Mindez igazi képregényes grafikával, ami nagyon illik hozzá, akárcsak az opening, remek harcokkal, nyakon öntve humorral, megfűszerezve stratégiákkal, történelmi adatokkal, emlékekkel.

Mindemellett a Bungou Stray Dogshoz hasonlóan lehet egyfajta érdekes oktató szerepe, ahol a gyerekek megismerkednek ezekkel az alakokkal.

Bár jelenleg ez csupán egy ismertető lett inkább, hozzátenném, hogy talán a későbbi évadokban körvonalazódhat egyfajta történelemszemlélet, a szereplők értelmezése, ami alapján egyik vagy másik csoporthoz tartoznak.

Várjuk ki a végét és addig is, érdemes beletekinteni!

 

Drifters, 2016, alkotó: Hirano Kouta (manga).

Szólj hozzá

humor történelem pusztítás alternatív világ Anime Vándorok Drifters Őrült játszótér Toyohisa Nobunaga Kitaszítottak Orte