2017. sze 02.

Sindzsi: Hétköznapi mesék

írta: Aoi Sakura
Sindzsi: Hétköznapi mesék

Boldogság kapszulák

Már tíz éve volt tanár, sok mindennel találkozott diákjai fogalmazásaiban, de egy sem zökkentette ki annyira megszokott világából, mint a tizenöt éves lány szavai a boldogságról.

Mindenki boldog akar lenni.

 A boldogság mindenki számára más.

Én nem akarok boldog lenni, mert a boldogságot úgy veszik meg, mint egy kiló kenyeret, csak az ára változik.

Apát minden boldoggá teszi, amitől erősnek és gazdagnak tűnik. Új autó, a házunk, a bankszámlánk, az öltönyei, a nagyon fontos munkája.

Anya szeret vásárolgatni, de valójában csak akkor boldog, ha beveszi a kis kapszuláit. Szerinte nekem is szedni kéne őket, akkor nem lennék szomorú soha.

Mindenki ilyen kapszulák után áhítozik, csak nem mindenkinek tabletta formájú.

A szomszédunkban lakó férfi boldogsága a nap végi sörözés, ami után alig bír hazatámolyogni, de képes még két pofont lekeverni az asszonynak, ha valami nem tetszik.

A lánya, aki egy másik iskolában tanul, akkor boldog, ha kellő mennyiségű lájkot kap szelfijére az aktuális fickójával.

A másik szomszédunkban élő anyuka kapszulája a gyereke, aki mindig úgy néz ki és úgy viselkedik, ahogy ő azt elvárja.

A kis srác közben éjjelente, amikor zsarnoka dolgozik, állandóan a számítógépen játszik és boldogan kurjantgat, amikor megdönti a rekordot.

A velünk szemben álló házban lakott egy férfi, akit később letartóztattak sorozatgyilkosságért. Ő attól volt boldog, ha mások vére folyt.

Az osztálytársaim (egyik) boldogsága, ha én bohóckodom és röhöghetnek rajtam.

A bátyám akkor boldog, ha megszerezhet egy aranyos lányt egy éjszakára, néha többre, aztán ezzel eldicsekszik a haverjainak. Közülük az egyik csak akkor mosolyog, ha megkapta a napi adag füvét.

Szóval én nem akarok boldog lenni, mert a boldogság ára, ami nem egyszer mások fájdalma és szomorúsága, túl magas.

Megdöbbent a szavakon és a könnyeken, amit előcsaltak szemeiből. Mert ez a vidám bohóc álarcot viselő lány nemcsak önmagát leplezte le, de az ő maszkját is kettétörte. Azt a maszkot, mely alatt a kérdés rejtőzött: valóban fel akarja áldozni a szerelem nyújtotta boldogságot a családjáért?

mask.jpg

Szólj hozzá

boldogság írás hatás kapszula nem akarom Egyéb Sindzsi Hétköznapi mesék túl nagy ár