2017. okt 23.

Hófehérke kicsit másképp

írta: Aoi Sakura
Hófehérke kicsit másképp

Akagami no Shirayukihime

akagami.jpgMostanában elég sok komorabb, komolyabb animét néztem, így most valami könnyedebbre vágytam. Bár eleinte ódzkodtam ettől a műtől, eléggé hadilábon állok ugyanis a romantikával. Ám legnagyobb meglepetésemre határozottan jól elvoltam az Akagami no Shirayukihimével. Kifejezetten tetszett egy klasszikus, mindenki által ismert mesének ez a sajátos feldolgozása.

Hófehérke vörös hajjal, nem hercegnő, nincsen gonosz boszorkány/királynő, nincsenek törpék. Shirayuki egy egyszerű lány, aki gyógynövényeivel gyógyít, és akinek ritka, vörös haja sokak figyelmét felkelti. Többek közt a hercegét, aki mivel egy elkényeztetett kis nyikhaj, úgy véli, a lánynak minden álma, hogy az ő ágyasa legyen. Csakhogy Shirayuki inkább megszökik, és a szomszédos királyságban teljesen véletlenül összefut Zennel, a második herceggel. Egykori otthonának uralkodó sarja azonban nem adja fel, mérgezett almát küldet a lánynak, hogy aztán elhurcolhassa. Végül a lány mégis a szomszédos királyságban köt ki, ahol egymásba szeretnek Zennel, de a dolog nem egy csókkal és egy fényes esküvővel ér véget.

Ez csak nagy vonalakban a történet.

Miért fogott meg engem igazán? Teljesen kifordítja a klasszikus sztorit, pláne a már megszokott szerepeket. A lényeg nem is a „hercegnő” megmentése, bár többször is bajba kerül Shirayuki és Zen minduntalan aggódik és utána megy.  A lényeg kettejük kapcsolatának alakulása, ami korántsem olyan egyszerű, hogy hercegünk hazaviszi a nőt és már jöhet az esküvő. Zennek, mint hercegnek vannak kötelezettségei és bátyja, valamint több nemes is árgus szemmel figyeli tetteit. Nem házasodhat meg csak úgy egy jöttmenttel. Ráadásul nem olyan könnyű számára kapcsolatokat kialakítani, hisz hercegi címe miatt sokan akarnak kegyeibe férkőzni, míg mások épp ezért támadják vagy lenézik.

A leglényegesebb mégis Shirayuki karaktere. Abszolúte nem tipikus hercegnő, hanem egy nagyon kitartó, erős lány, akinek saját céljai vannak. Saját jogon akar a palotában lenni, nem azért, mert a herceg barátja, így megragadja a lehetőséget, rengeteget tanul és dolgozik, hogy udvari gyógynövényes lehessen belőle. Nemcsak okos, bátor is és talpraesett, ha bajba kerül, keresi a megoldást, nem ül és várja, hogy valaki megmentse, bár olykor nyilván segítségre szorul. Ezen kívül nagyon ügyes kapcsolatteremtő és meglehetősen jó „diplomatának” bizonyul, amikor egykori ellensége, Raj herceg meghívására éppen őt küldik.

Szóval, ha nagyon unod az elesett, nyafka hercegnőket, a csókkal kiteljesedő, nagyon rózsaszín és irreális szerelmi sztorikat, akkor ezt az animét még mindig megnézheted. Egy klasszikus mesének egy igen reális (már az adott környezetben) és modern(ebb) feldolgozása, ahol egy nő nem szép relikviává degradált lény.

 

Akagami no Shirayukihime, 2015-2016, alkotó: Sorata Akizuki (manga).

Szólj hozzá

szerepek szerelem királyság romantika hercegnő feldolgozás herceg vörös haj Anime Hófehérke Zen Akagami no Shirayukihime Shirayuki