2017. dec 18.

Különleges

írta: Aoi Sakura
Különleges

Charlotte

charlotte_key.jpgFőszereplőnk, Otosaka Yuu, egy tizenöt éves fiú, aki különleges képességét használva, lényegében csalással intézi élete dolgait. Amikor már azt hinné, sikerrel járt, lebukik.

Bár erről nem tud, nem csupán ő rendelkezik különleges képességgel. Egy bizonyos iskola diáktanácsának tagjai fülelik le, akik maguk is képességhasználók. Keresik a hozzájuk hasonló fiatalokat, hogy figyelmeztessék őket, képességeik csupán kamaszkoruk végéig működnek, ezen felül, ha valaki rájön titkukra, elviszik őket kísérleti patkánynak. Az általános eljárással szemben Yuut felkérik, hogy csatlakozzon a tanácshoz.

Az eleinte önző, maximum a húgával törődő, csaló Yuu az anime végére teljesen megváltozik. Jellemének fejlődését derékba törni látszik húga halála, ám segítséggel kilábal e megpróbáltatásból. Ezután megkezdődhet igazi küldetése, mellyel végül magára vállalja a hatalmas feladatot, hogy megmentse a világ többi különleges képességgel rendelkező tinédzserét.

Többet nem árulok el, nézzétek meg! Az anime első felének viszonylagos egyszerűsége ne tévesszen meg, a második félidőben rengeteg izgalmas dologra derül fény.

Miért volt számomra meghatározó és elgondolkodtató ez az anime? Hiszen elég sok műben szerepelnek különleges képességek…

Egyrészről érdekes a fiatalok helyzete, hasonló az Ajinban szereplő félemberekéhez, azzal a határozott különbséggel, hogy a csoport, mely kialakul belőlük nem egy olyan vezető alatt egyesül, aki hamis ígéretekkel saját gyilkolási vágyait elégíti ki; itt a cél, hogy valóban védelmet, segítséget nyújtsanak sorstársaiknak. Ellenben ott a BNHA (Boku no hero academia), ahol a különleges képességeket ünneplik, hiszen a hősökkel egy olyan új csoport jelenik meg, akik igen magas presztízzsel rendelkeznek. Sőt, a képességek természetesek, ott az a lenézett, akinek nincs. Miért? Mitől elismert az egyik helyen és mitől lesz üldözött máshol? A Charlotte-ban bezárják az ilyeneket, csak kísérleti nyulaknak jók, ahogy az Ajinban is. Vajon miért? Mitől változik meg a helyzetük? Ha megnézzük, a válasz egyszerű és szomorú is. A BNHA esetén az emberiség nyolcvan százaléka képességhasználó, míg a másik két esetben számuk és arányuk a teljes népességhez viszonyítva kevés, nagyon kevés.

Többség és kisebbség(ek) mindig van(nak) és lesz(nek). A probléma igazából nem a puszta létük, inkább annak mikéntje. A probléma, hogy a többség egyben a norma is, azaz amilyen a többség, az a normális, a követendő példa, a kijelölt út, aki pedig nem ezen halad azt (sokan így gondolják) meg lehet alázni, bélyegezni, és ha valaki nem teljes jogú (értsd: rendes, normakövető) tagja egy társadalomnak, nos, azzal akár bármit meg is lehet tenni.

Nagyon pozitív az animében a csoport, mely kialakul és tetteik, bár éppilyen erővel bírálhatóak is. A fiatalok ugyanis nem véres csatákkal és terrortámadásokkal igyekeznek biztosítani védelmüket és békéjüket. Külön helyet teremtenek maguknak és kutatásokat végeznek, hogy kiderítsék, mi okozza különleges képességeiket. Amikor rájönnek erre, megelőző lépésként gyógyszert gyártanak a jövendőbeli sorstársaik számára. Pozitívan ítélem meg, hogy békés úton igyekeznek megoldani a problémát. Ugyanakkor, bár az ő esetükben működik, az sem feltétlenül megoldás, hogy eltüntetjük azokat a különbségeket, mely elválaszt minket a többségtől. Egyrészt nem mindent lehet megváltoztatni vagy elleplezni. Másrészt komolyan, muszáj mindenkinek egy kaptafára készülnie? Harmadszor pedig: érthető, hogy rejtőzik veszély abban, hogy néhány ember (pláne még éretlen, instabil, helyét kereső kamasz) olyan erővel rendelkezik, ami igen nagy hatalmat ad a kezébe, de ezt is lehet kezelni. Plusz mindenhol, mindenféle emberek éltek/élnek vissza a hatalommal, ezeket az egyéneket kell megfékezni és büntetni.

Az animében ez a kérdéskör is helyet kap. Mire használhatjuk erőnket és milyen kötelezettségek járnak azzal, ha valamire képesek vagyunk? Yuu szembesül a ténnyel, egyedül az ő képessége kínál megoldást a már képességekkel rendelkezők számára. Küldetése során pedig megkísérti a hatalom, melyre szert tett.                                                                                                                                                                                           

 Charlotte, 2015, alkotó: Yoshiyuki Asai (rendező), AniPlex és P. A. Works.

Szólj hozzá

csoport többség felelősség tinédzserek képesség hatalom kisebbség különleges jellemfejlődés Anime Charlotte Ajin BNHA Otosaka Yuu