2018. ápr 16.

Az utazó meséi

írta: Aoi Sakura
Az utazó meséi

Kino no tabi

kino.jpgEgy epizodikus anime, mely egy Kino nevű lány és Hermes nevet viselő, beszélő motorja utazását követi nyomon, melynek során különböző országokkal ismerkedhetünk meg.

Nincs összefüggő történet, karakterfejlődés, az anime lényege az utazás és a megismerés. Az élet szimbóluma, és ha hozzá vesszük a Kino múltját bemutató részt, a felnőtté válásé és szabadságé.

Kino a Felnőttek országából szökött el, ahol, mint minden gyermekre, rá is egy műtét várt volna, aminek eredményeként egyetlen éjjel alatt felnőtté válik, olyan felnőtté, amilyennek meghatározzák. Például a szülei foglalkozását örökli. Ám egy utazónak köszönhetően ráébred, ő nem akarja ezt, és sikerül elmenekülnie.

Minden részben más-más országot ismerhetünk meg, olykor többet is. Érdekessége, hogy az országok egyénisége egy-egy jellemző emberi tulajdonságot, jelenséget, viselkedésformát mutat be. Álljon hát itt most ezekből néhány példa!

  1. Az ország, melynek lakói azután változtatnak az idegenekkel szembeni barátságtalan magatartásukon, hogy szembesülnek halálukkal. Egy tűzhányó kitörése törli el aprócska államuk, s ők úgy döntenek, maradnak. Ahogy egy ember esetében is előfordul, a lakók haláluk hamarost bekövetkező tényének árnyékában arra vágynak, hogy valamit hagyjanak maguk után, így válnak Kedves országgá. Ezzel szeretnék elérni, hogy mások emlékezetében jó élményként éljenek tovább.
  2. Egy ország, ahol a rablást, tolvajlást büntetik, míg a gyilkosságot nem. Nem csoda, hogy ez az ország felkelti a gyilkosok figyelmét, akik úgy vélik, itt aztán jó életük lehet. Azonban nagyot tévednek, az ország ugyanis, akárcsak egy igazságosztó, azért nem tiltja az ölést, hogy végezhessenek azokkal, akik erre készülnek.
  3. A Hazugok országában a lakók, csak úgy, mint sokan mások, inkább élnek hazugságok teremtette illúzióban semmint, hogy konfrontálódjanak a valósággal.
  4. Történelmi ország egy meghamisított történelemnek állít emléket és azt adja tovább, ahol az egyszerű, szabadulni vágyó utazókból forradalmárok, míg a korrupciót éltető rendőrökből ártatlan, rendszerváltó polgárok lesznek.
  5. A mozgó ország és az útját álló névtelen ország közti konfliktus remekül bemutatja, milyen az, amikor mindkét fél ostoba és önző módon csak saját érdekeivel törődik.
  6. Végezetül a Rádióhullámok országának lakossága inkább elutasítja a szabadságot, retteg a már rég nem működő rádióállomástól, csak nehogy vállalnia kelljen a felelősséget tetteiért, illetve azok hiányáért. Tudniillik, ott a bűnözők mind betegek, akiket az egykori rabszolgákat irányító rádióhullámok késztetnek e tettekre, így nem is kapnak büntetést. Amikor utazónk elmegy a rádióállomáshoz és fényképekkel bizonyítja, az már rég elpusztult s nem működik, a lakók nekitámadnak és kijelentik, biztosan ő is a rádióhullámok befolyása alatt áll.

 

Kino no tabi, 2017, alkotó: Keiichi Sigsawa (a light novel írója), Kouhaku Kuroboshi (illusztráció).

Szólj hozzá

utazás tulajdonságok országok Anime Hermes Kino epizodikus Kino no tabi