2018. aug 06.

Átváltozás

írta: Aoi Sakura
Átváltozás

Violet Evergarden

violet.jpgEgy varázslatos, minden részletében gyönyörű és megrázó anime egy lányról, aki csupán félelmetes eszköz a világ szemében, aki mindent elvesztett és semmit sem tud az emberi érzésekről, mégis olyan munkát választ, ahol éppen ezeket kell átadnia ügyfelei levelében. Hogy miért? Meg akarja érteni, amit felettese, egyszersmind pártfogója, mentora mondott neki utoljára.

A történet lényegét, Violet átváltozását a tizedik rész szimbolikusan is bemutatja. Ebben a részben Violet egy beteg édesanya leveleit írja meg, lánya kezdetektől fogva babának hiszi Violetet, ám a végén, amikor elbúcsúznak, megérinti arcát és mintegy ráébred, Violet ember, akárcsak ő. Ugyanígy látjuk az animében, ahogy a katonai eszközből, fegyverből, Violet egy olyan nővé válik, aki nemcsak tökéletesen tolmácsolja ügyfele érzéseit, de át is éli azokat, valamint képes lesz saját érzéseinek megélésére is. Persze ez az átváltozás nem kafkai, Violet nem úgy ébred egyik reggel, hogy minderre képes, ez egy hosszú folyamat és nem is olyan egyszerű.

Violet egyszerre egy árva lány, aki sosem kapott szeretet és egy katona, akinek meg kell küzdenie tettei súlyával és visszatérni a hétköznapi életbe; egyik sem könnyű sors, hatalmas kihívás, melyhez nemcsak saját erejére, de egy támogató közegre is szükség van. Ez Violet esetében a visszavonult ezredes és cégének alkalmazottai, illetve előtte Gilbert, az őrnagy, aki megpróbálja megtanítani arra, hogy nem egy fegyver, hogy emberi lény, s mint ilyen nem élhet örökké az ő parancsai szerint.

Szomorú, hogy jelen világunk nem sokat törődik azokkal, akiknek ilyen támogatásra lenne szüksége, holott nem egy katona, árva, bántalmazott gyermek és sok más elesett ember van. Helyzetük valóban csupán az ő hibájuk s felelősségük lenne? Könnyű ezt mondani, ameddig valaki nem volt ilyen helyzetben. Hol a felelőssége a háborút indító politikusoknak, hol a társadalomnak, mely újra s újra kitermeli magából a teljesen magukra hagyott árvákat, a szülőket, akik egy életre megnyomorítják gyermeküket?

Az is igaz, hogy emellett Violetnek van egy saját, belső motivációja, megérteni az őrnagy szavait, ugyanis e nélkül igen nehéz bármely támogató dolga. Ezt látjuk is Gilbert sikertelen próbálkozásaiból, ám végül is sikerült motivációt adnia a lánynak, így már elindulhatott az úton támogatóival.

Az utolsó, ami mind Violet, a folyamat és az anime szempontjából fontos, az eszköz, melynek segítségével megvalósulhat az átváltozás, amivel a lány elérheti célját. Három szempontból is tökéletes és szép megoldás a szellemírás eleme. Lényegében ez azt takarja, hogy Violet és kollégái leveleket írnak, melyben az emberek átadhatják érzéseiket a címzettnek. Az egyik személyes szempont, hiszen én is valami hasonlót igyekszem elérni több-kevesebb sikerrel. Másrészt összevethető jelenkorunk egy problémájával, jelenségével, azzal, hogy valódi érzések és élmények közvetítése, cserélése helyett görcsösen bizonygatjuk tökéletességünk álarcának hitelességét. Harmadszor pedig nagyon hitelesen ábrázolt folyamat eleme, egy altruisztikus munka, mellyel egyszerre segít másokon és önmagán, miközben azon igyekszik, hogy egyre jobban megértse s átadja ügyfelei érzéseit, a sajátjaihoz is közelebb kerül.

Ha egy mély, igen drámai, szép történetre vágysz, csak ajánlani tudom a Violet Evergardent.

 

Violet Evergarden, 2018, alkotó: Kana Akatsuki (író, light novel), Akiko Takase (illusztráció).

Szólj hozzá

háború motiváció levelek dráma érzések katona átadás árva támogató szimbolikus Anime Átváltozás szellemírás Violet Evergarden