2018. sze 03.

Okā-san (Anya)

írta: Aoi Sakura
Okā-san (Anya)

Air

air_australia.jpgEgy kicsit régebbi darab, mindösszesen tizenkét rész, melybe rengeteg mindent sikerült belesűríteni, méghozzá úgy, hogy viszonylag kevéssé mozgalmas a sztori. Nem csodálkozom, ha más, aki látta, azt mondja: zavaros. Sokáig néztem én is egészen értetlenül, valahogy nem teljesen állt nekem össze a végére sem, hogy mi volt ennek a célja. Mégis meghatott és tetszett, bár valóban nem egy könnyen emészthető, tiszta szerkezetű történet. Megvallom, számomra kicsit a grafika is idegen volt. Ezt nem rossz értelemben mondom, puszta ténymegállapítás.

Történetünk egy kicsi, tengerparti városkában játszódik a nyári vakáció idején. Egy utazó, Kunisaki Yukito, aki elvesztette édesanyját és egy szárnyakat viselő, a felhőkön túl élő lányt keres, találkozik Misuzuval, a magányos lánnyal, aki elhatározta, ezen a nyáron boldog lesz, barátot szerez, ami furcsa betegsége miatt igen nehéz feladat, ugyanis amint közelebb kerül valakihez, rohamok törnek rá és legyengül. Yukito és Misuzu kibontakozó barátsága mellett helyet kap Misuzu és nevelőanyja kapcsolatának átalakulása, Yukito két másik lány családi tragédiájával is szembesül, valamint megismerünk egy régi, misztikus történetet két emberről és egy természetfeletti lényről (Kanna), annak édesanyjáról, mely új dimenziót ad az egész animének.

Szerelem, szeretet, boldogság, magány, család kérdésköre mind helyet kap a műben, mégis a legerősebb motívum, az anya. Minden főbb szereplőnk esetében megjelenik az anya és vele hiány, tragédia, szenvedés és valamiféle örökség.

Yukito, aki mágiáját és életcélját immár halott édesanyjától örökölte. Misuzu, aki nem kellett az apának, így az anya testvérénél, Harukónál helyezték el, aki tartja tőle a távolságot, mert fél, hogy egyszer elveszíti a lányt, így Misuzu magányra van ítélve. Kano, akit megviselt édesanyja elvesztése és kárt akart tenni magában, valamint időnként szintén különösen viselkedik, mintha nem ő lenne. Minagi, akinek a húga meghalt, traumatizált édesanyja elkezdi a húga nevén szólítani, az ő létezését pedig elfelejti. Kanna, a mindenkitől elzárt, szárnyas lény, aki szeretné egyszer látni édesanyját, ám végül rövid találkozásuk kettejük halálával és egy átok örökségének átadásával végződik, melynek köszönhetően Kanna folyamatosan szenved, akárcsak Misuzu, aki az ő földi megtestesülése lenne.

Bár az anya a műben, Haruko kivételével, a hagyományos, biológiai anya, az üzenet szempontjából jobb szerepként, szimbólumként értelmezni, ez lehet gyakorlatban akár az apa, más rokon vagy bárki, aki betölti ezt a szerepet, ami egy gyermeknek és a későbbi felnőttnek a legfontosabb.

Láthatjuk, hogy az anya hiánya, legyen szó arról, hogy meghalt, hogy nincs jelen, nem kapcsolódik a gyermekhez, vagy egy olyan traumával terhelt, melyet képtelen feldolgozni és így továbbadja (akaratlanul is) gyermekének, maga is terhet rak rá, mely más kapcsolataiban is visszaköszön, problémát okoz, amit nagy munka helyretenni. Akár tetszik, akár nem, az anya a kapcsolódásunk, kötödésünk forrása, ősmintája, így ennek hiánya, zavara egész életünkre kihat, ezt a hatást pedig lehetetlen száz százalékosan felülírni, hosszú folyamat, egy élet feladata.

Haruko karaktere nagyon fontos ebből a szempontból, felhívja a figyelmet arra, az anya is csak ember, félelmekkel, rossz döntésekkel, megmutatja, mennyire nem is egyszerű egy anya feladata, főként, ha helyettesítenie kell a biológiai anyát, vagy egyedül neveli a gyermeket. Látjuk benne a másik oldalt is.

Többet nem árulnék el a történetről, de meg kell mondjam, bár élvezhető darabról van szó, és mint írtam van benne érték, összeségében valahogy számomra nem kerek egész, valami hiányzik belőle és elég zavaros, mintha túl sokat akartak volna mondani, azonban nem fértek bele a keretbe, ettől aztán olyan kusza, befejezetlen maradt az egész. Persze, lehet, én érzem rosszul. Egyébként szeretem a misztikus történeteket, mint Kannáé, ám itt valahogy nem éreztem jónak, megkutyulja a dolgokat, miközben nem látom a jelentőségét. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy másnak tetszik ez az anime, nekem vegyes érzéseim maradtak utána.

Air, 2005, alkotó: Key (író, visual novel), Itaru Hinoue (illusztráció), az anime írója: Fumihiko Shimo, karakterdizájn: Tomoe Aratani.

Szólj hozzá

anya trauma boldogság hiány kisváros magány tragédia kapcsolatok zavaros Anime Air Haruko anya szerep vegyes érzések Yukito Misuzu Kanna Kano Minagi