2020. feb 11.

Újraindítani a világot

írta: Aoi Sakura
Újraindítani a világot

Dr. Stone

drstone.jpgElképesztő, szórakoztató és megtévesztő ez az anime. Az első percekben látjuk a középiskolás Taijuut, amint épp igyekezne minden bátorságát összeszedve szerelmet vallani Yuzurihának, amit meghiúsít egy ismeretlen eredetű katasztrófa, melynek következtében a világ összes embere kővé változik.

Taijuu több évezreddel - 3700 évvel - később szabadul kőbörtönéből, és szembesül egy számára teljesen ismeretlen világgal, amelyben nyoma sincs embernek. Az egyetlen, akivel találkozik, gyerekkori barátja, Senkuu. A srác már várt rá, legelsősorban azért, hogy legyen segítsége, mivel elég gyenge fizikumú és amíg elveszi minden idejét a túlélés, addig nem tud a tudománnyal foglalkozni, például rájönni arra, mivel lennének képesek felébreszteni a többieket.

Innentől kezdve pedig Senkuu lép elő főhőssé, aki lenyűgöző tudásával és eszével, valamint nem kevés ambíciójával azon van, hogy újrateremtse mindazt, ami elveszett egy kővilágban.

Egy év alatt Taijuu segítségével megalkotja a folyadékot, amivel képesek felébreszteni a kővé dermedteket, ám ekkor olyan veszéllyel néznek szembe, amit képtelenek megoldani. Az oroszlánok elől menekülve Taijuunak eszébe jut valaki, aki megmentheti őket, ha felébresztik. Ez az ember nem más, mint az egykori középiskolások királya, Tsukasa, aki hatalmas testi erővel rendelkezik, ám Taijuuval ellentétben ezt az erőt képes támadásra is használni. Csakhogy már önmagában ezért Senkuu óvatosan kezeli, potenciális fenyegetésnek érzi, és nem téved.

Habár Tsukasa az elején egész megtévesztő kedvességet tanúsít, sőt vonzó módon hálát ad a természetnek az oroszlán bőréért és húsáért, később kibújik a szög a zsákból, Tsukasa előáll az új világra vonatkozó eszméjével miszerint nem szabad az idősebbeket felébreszteni, sem a tudománnyal újrateremteni a civilizációt, mert azzal csak újra azt a romlott világot hoznák létre, amelyben létezik a tulajdon, a gazdagok kiváltságossága, a kizsákmányolás és a többi... Hogy nyomatékosítsa határozottságát több idősebb ember szobrát szétzúzza ezzel végleg elpusztítva őket. Hamarosan pedig Senkuuék ellen fordul, a tudós fiút majdnem ki is nyírja, bár ez a majdnem nem rajta múlik, hanem Senkuu tudásán és Taijuuba és Yuzurihába vetett megalapozott bizalmán.

Elég korán kilyukadunk tehát oda, hogy Taijuu és Yuzuriha kémként Tsukasával tart, míg az általa halottnak hitt Senkuu egy primitív falura lel és elkezd dolgozni céljain, a falusiak megnyerésén és a háborúra való felkészülésen, mely az anime ezen évadának végéig még nem robban ki, egyelőre csak mindkét fél tapogatózik és készül.

Az anime valóban szórakoztató módon mutat be sok eszközt és tudományos eredményt, melyet az emberiség történelme során elkészített, feltalált, ám számomra a legerősebb része mégis ez a konfliktus, illetve a két fél. Ennek megfelelően a továbbiakban erről írok kicsit részletesebben.

Lényegében adott a kérdés: újraindítsák-e azt a világot, azt a civilizációt, ami a katasztrófa előtt létezett? Erre Tsukasa nemmel, Senkuu igennel felel. Valójában azonban egyikük válasza sem teljes és nem feltétlen tartom jónak, talán a legnagyobb baj az, hogy az eddigiekből úgy tűnik, egyikük sem érti, milyen jelentős döntésük és az, hogy mihez kezdenek. Egyszerűen megismétlik azt a hibát, amit eddig is az emberek: két szélsőség, két opció közt választanak ahelyett, hogy megkísérelnének egy új lehetőséget alakítani.

Tsukasa személyes történetéből fakadó haragja a tulajdonnal s legfőképp a gazdag, kiváltságos réteggel szemben érthető, és épp ezért sokak számára csábító elképzelése, hogy csak a fiatalok éljenek kb. őskori körülmények között. Bár abban van igazsága, hogy jelen rendszerünk messzemenően nem jó, hogy mekkora probléma az emberek rétegei közt húzódó szakadék, ám nincs rá igazi megoldása. Ami pedig van, az ostoba romantika, mi más lenne? Hisz az általa oly megvetett tudomány eredményei közt azért bőven szerepel olyasmi, amire előbb-utóbb még az ő válogatott embereinek is szüksége lehet, vegyük csak az orvosságokat.

Ostoba már csak azért is, mert nagyjából egyféle embert tart megfelelőnek, azt, aki fizikailag erős, a kis brancsában elvétve találni olyat, akinek van esze vagy más egyéb kvalitása. Ráadásul még képmutató is, megvetette a múlt hatalmasait, miközben maga is egy diktátorrá lesz és katonaállamot (legalábbis sokban emlékeztet rá) hoz létre. Fel sem merül benne a kérdés, meddig lesz kreálmánya fenntartható ebben a formában, holott - ahogy azt a primitív falubeli karakter, Króm esetével megvilágítják - mindig lesz ember, aki érdeklődik, felfedez, feltalál. Azzal sem számol, hogy az általa felébresztettek egy sok szempontból kényelmesebb világban éltek, és lehet, hogy szeretnének abból visszakapni valamit. Erre jó példa a mentalista Asagiri Gen, aki számára vonzóbb lesz Senkuu tudománya és annak eredményei.

Összességében tehát lehet, hogy abban igaza van - ahogy azt Harari Sapiensében is felveti - az emberek egyénként nem lettek boldogabbak a civilizáció fejlődésével, sok értelemben az emberek jelentős hányadának nem lett jobb a helyzete, mégis elképzelése eléggé gyermeteg, ő maga nem kompromisszum kész, sőt kegyetlen is. Így aztán igazából elvész mindaz is ötletéből, gondolkodásából, ami pedig fontos alappillére lehetne egy újraalkotott világnak.

Senkuu és tudománya nyilván vonzó a falusiaknak (habár ezért tennie is kell) és az olyanoknak, mint Gen. Általánosságban ugyan megvan a maga stílusa és célja, ugyanakkor pozitív például, hogy nem akar bizonyos embereket preferálni, számára minden ember értékkel bír a maga módján és ezt - ha nem is nagy dobra verve -megbecsüli. Ám azonban mint minden a munkáját szenvedélyesen szerető ember, ő is nagyon csak arra koncentrál, ami nem lenne baj, de nincs mellette senki más, aki az élet többi részével foglalkozna. Nem látom eddig, hogy miféle elképzelése lenne egy nagyobb társadalom gondjaival kapcsolatban, hisz mindenkit fel akar ébreszteni, ez persze változhat az anime folytatásában.

Ezenfelül Senkuuval van még egy nagyobb probléma. Való igaz, Tsukasa a múltjukra vonatkozóan téved abban, hogy a tudomány lenne egyértelmű okozója az általa kifogásoltaknak, hisz ha megnézzük, a tudomány (és a művészet) inkább függő, hatalomtól és pénztől, viszont az ő kővilágukban Senkuut tudása valódi hatalommal ruházza fel és felelőssége is óriási, mégsem látjuk, hogy említést tenne a tudományos eredmények hátrányairól, az árról, amit egy-egy dologért fizetünk hosszú távon, mintha még csak ő maga sem gondolna bele, mindenféle kétely és ilyen irányú megfontolás nélkül alkotja újra az egykori dolgokat, használja fel a természet adta anyagokat.

Ez a két jellemző vagy inkább hiányosság együtt: nem törődik az árral, a hátrányokkal és a jövőre vonatkozó elképzelései sem túl kidolgozottak, számomra éppúgy óva intő jelek, mint neki volt Tsukasa egy-egy vonása.

De nem tudhatjuk, merre veszi még a történet irányát, szóval még nem írnám őt teljesen le, messze menően szimpatikusabb karakter, mint Tsukasa. Az anime pedig tényleg megéri az időt, ha valami érdekes és szórakoztató kikapcsolódásra vágytok.

 

Dr. Stone, 2019, eredetileg Riichiro Inagaki által írt, Boichi által illusztrált manga. Az anime írója: Yuichiro Kido, rendezője: Shinya Iino.

kép: https://myanimelist.net/anime/38691/Dr_Stone

Szólj hozzá

tudomány háború erő konfliktus civilizáció intő jelek ellentét kővilág Anime Dr. Stone Taijuu Yuzuriha Tsukasa újraindítani a világot