2020. már 24.

Egy új világ sorsa

írta: Aoi Sakura
Egy új világ sorsa

Gunjou no Magmel

gunj_no_magmell_volume_1.jpgEz az egyelőre rövid, tizenkét részes anime érdekes világgal, eddig hiányos történettel[1] rendelkezik, a mélyén pedig egy az emberiségre nézve kevéssé hízelgő, ám annál realistább szállal.

Ebben a világban egy új kontinens jelent meg, melynek neve Magmel. Természetesen ez az új, izgalmas, sok nyersanyaggal, felfedeznivalóval teli föld az emberek számára csábító. Özönlenek is a bátor, vagy botor jelentkezők, önként sétálnak be a halál torkába, merthogy Magmel világában messze nem az ember a tápláléklánc csúcsa. Két főhősünk, Inyou és asszisztense, Zero menti ki, illetve meg őket.

A 12 rész során több különböző ember történetével, céljával, okával találkozunk. Bár rendre feltűnnek olyan alakok, akik egy családtag miatt aggódnak, őt keresik, vagy látunk egy a Magmelt tanulmányozó, de tiszteletben is tartót, sok szereplő nem békés céllal jár. Felfedezési vágyuk nem a puszta kíváncsiságból, a rácsodálkozásból áll, mind valamilyen céllal mennek, valamit meg akarnak szerezni, legyenek magánemberek, akár cégek képviselői, tudósai.

Van, aki egy különleges növényt keres, ami hihetetlen mód felerősíti az embert, teszi ezt elvben a beteg kisöccse miatt, aki a keresésére indul Inyouval. Meg is lelik, de egy messzemenően más emberként, aki saját maga számára nevelgeti a bizarr vámpírnövényt, amit a vér táplál, és ha már ott az öccse, a vérével menten jó gazdaként meg is öntözi neveltjét.

Míg mondjuk a nagy cég egyik főmuftija a tudósai miatt kér segítséget, az út alatt pedig hosszas, lelkes előadást tart felszereltségükről, amit magmeli lényekből állítottak elő. Majd persze nem érti, mi az istennyilát keres a kutatóépületük körül egy rakás felnőtt medveszerű lény meglehetősen feldühödött állapotban.

Aztán ott van még a nagy nézettségért küzdő videósunk, aki élő egyenesben közvetíti, hogyan pusztítanak el különféle magmeli élőlényeket, és miután Inyou lefüleli őket egy fészeknyi fióka elevenen megsütése miatt, ő a grillcsirke fogyasztásra hivatkozik.

És még számos hasonló nyalánksággal akad Inyounak dolga, aki egyrészről különleges képessége birtokában simán felveszi a kesztyűt a magmeli lényekkel szemben, másrészről azonban nem is nagy rajongója az emberi fajnak. Megmenti ugyan őket, de minduntalan megfelelő leckét is mellékel, egyes esetekben olyat, hogy az illetőnek soha többet ne forduljon meg a fejében akárcsak egy lépést is tenni azon a földön.

Inyou mondhatni őrző, és az az ember, aki már felülkerekedett az új hely kihívásain. Épp ezért a legfontosabb elem. Bár sokat nem tudunk meg tanítójáról, Shuinról (és Magmellel kapcsolatban is akad még lelepleznivaló), azt tudjuk, hogy elsődleges feladatául adta Inyounak, hogy mentse meg és védelmezze Zerót, akinek hasonló képességei vannak. No, de mégis miért?

Az első emberek, akik értik, túlélik és ismerik Magmelt, kulcsok, a földrész jövőjének kulcsai. Magmel egyelőre úgy fest, legyőzhetetlen kihívás az emberiségnek, sőt ez a különleges és rendkívül erős, veszélyes élővilág arcul csapása a gőgös, magát mindenhatónak és mindentudónak vélő emberiségnek. Shuin, Inyou, Zero egy olyan csoporttagjai (nem tudni hány hozzájuk hasonló van), akik már kitanulták Magmelt, képesek ott mozogni és túlélni. Mivel már e képességgel és erővel rendelkeznek, ők azok, akiken múlik, hogy Magmel megőrződik jelenlegi formájában vagy emberi kézre jut. Ha valaki megszerzi az ő tudásuk és képességük, mint azt a Zerót fogságban tartó, majd ismét elrabló férfi szeretné, azzal tönkreteheti Inyou és mások munkáját, terveit és magát Magmelt. De persze nem tudni még pontosan mi is Inyou célja, csak az eddigiekből következtettem arra, védelmezi a földrészt is, ez a folytatástól függően módosulhat.

Ha két dolgot kellene kiemelnem, ami nagyon fontos szellemi háttere, vagy párlata ennek az animének, azok a következők lennének: 1. Mennyire nem tudunk többségében csak rácsodálkozni, megismerni, szemlélni dolgokat. Helyette folyamatosan az hajt, hogy hogyan, mire lehetne felhasználni, hogy lehet belőle pénzt, előnyt, erőt, teljesítményt stb. kovácsolni. 2. A felfedező, a kutató, az első sikert előre mindig hatalmas felelősséget kap, ha nem akarja, akkor is. Az ő tetteik nagyban befolyásolják, mi fog történni a jövőben.

 

Gunjou no Magmel, 2019, eredetileg kínai manhua, szerzője: Dainenbyo, a Pierrot+ stúdió animéjét Hayato Date rendezte.

kép: https://en.wikipedia.org/wiki/Ultramarine_Magmell

 

[1] Ennek megfelelően tehát előfordulhat, hogy jelen értelmezésem kevésbé lesz helytálló.

Szólj hozzá

erőszak kulcs lecke felelősség felfedezés cél megmentő új világ földrész őrző Anime Zero rácsodálkozás Magmel Gunjou no Magmel Inyou Shuin