2017. júl 31.

Különös lények

írta: Aoi Sakura
Különös lények

Mushishi és Mushishi Zoku Shou

mushishi.jpgAz animék, akárcsak a könyvek, sokfélék és biztos, hogy mindig találsz a hangulatodnak, ízlésednek megfelelőt. A Mushishi amolyan igazi varázslatos történetgyűjtemény, amelynek sajátos hangulata azonnal magával ragadott.

Az epizodikus animét a főszereplő, Ginko személye fogja össze, aki egy mushishi, azaz mushi-gyógyító. A mushik pedig igen különös lények, nem állatok, nem növények, de még csak nem is igazán szellemek, akik sokszor állnak az emberek számára érthetetlen, vagy épp babonás jelenségek mögött. (A többség nem látja őket.) Ilyen jelenségekkel találkozik, illetve ezekre keresi a megoldást Ginko, aki mivel valamilyen oknál fogva vonzza a mushikat, kénytelen folyamatosan vándorolni. Ha letelepedne valahol, az hamarosan igazi mushitanyává válna.

Minden epizódban különféle mushikkal ismerkedhetünk meg, melyek kapcsolatba kerülnek az emberrel és sokszor veszélyeztetik életét. Ginko hol szolgál megoldással, hol tehetetlennek bizonyul, hisz még a gyógyítók sem ismerik mindegyik lényt, sem minden tulajdonságukat, olykor pedig egyszerűen nincs mit tenni.

A Mushishi erénye, hogy ezek a történetek megmutatják, hogyan hat egyik élőlény a másikra, hogy mi emberek (bármennyire is nem akarunk róla tudomást venni) egy nálunk nagyobb egészben élünk sok más fajjal együtt. Persze, mushik nyilván nem léteznek (aztán a fene tudja), de ezeken a fantázia szülte, mégis hitelesen megalkotott lényeken keresztül mintha a természet szólna az emberhez, az a természet, melyet leigáztunk, melyből teljesen ki akarjuk magunkat szakítani, amivel derogál nekünk együtt élni, elvégre itt mi lennénk az urak. Bármit is higgyünk azonban, a valóságban mi sosem léphetünk ki ebből a kötelékből.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az az epizód, amelyben a falusiak és a helyi gyógyító felégetik az elszaporodó furcsa füvet, amiről kiderül, egy Tűzszikra nevű mushi „magjai”, melyek épp a tűzben születnek meg és válnak azokká az apró lángokká, melyek a téli hidegben bebújnak a falusiak tüzébe, magukhoz vonzzák őket és elszívják testük melegét. Érthető, hogy meg akarnak szabadulni a fűtől, mely veszélyezteti a terményt, ahogy a gazda is kiirtja a kártevőket, de számolni kellene azzal, hogy beavatkozásunk mikéntje milyen hatással van hosszútávon. Lehet, hogy a természet nem egyik napról a másikra, ám mindig megbosszulja, visszafizeti azt, amit mi adtunk neki.

„Minden létező csak a maga útját járja.”

Nagy igazság, melyet az egyik epizódban hallhatunk és mindegyikben láthatunk. Lehet, hogy tagadjuk, feledést színlelünk, viszont attól ez a tény még tény és makacsul tartja magát. Megmutatkozik rengeteg helyen, ahol a vadállatok felbukkannak a városban, elvesznek, ölnek, tönkretesznek dolgokat, háziállatokat. Sokan felháborodnak pedig valójában mi vettük el az ő területüket, mi vágtuk el az útjukat, amit ők akkor is követnek. (És ez csak egyetlen példa.)

„Minden létező csak a maga útját járja.” Ez egyébként is keresztez(het)i az emberét és igen olykor az ember kerül ki vesztes félként.

„Minden létező csak a maga útját járja.” Ugyanakkor az ember az egyetlen, aki megválaszthatja útját. Az ember pedig elsősorban úr akart lenni és (talán) túl későn ébredt rá ennek árára, sokan még most sem. Ahogy egy netes gyöngyszem mondja (szóljon valaki, ha tudja kitől, honnan van): Úgy élünk itt, mintha lenne másik Föld, ahová elmehetnénk.

Továbbá képtelenek vagyunk nemhogy más fajokkal, egymással is békében együtt élni, melyhez szintén kulcsot nyújt e mondat:

„Minden létező csak a maga útját járja.”

(És most ne menjünk bele ennek az emberek közti olyan problémáiba, mint a kell határokat, törvényeket szabni. Igen, kell, de hogy a jelenlegi rendszerek és törvények mindegyike valóban megfelelő, szükséges és egyáltalán mennyire szolgálja a kulcsmondatban lefektetett igazságot, az már igen-igen kérdéses.)

Mindent félretéve jó szívvel ajánlom a Mushishit, ha szeretnél néhány különleges történetet látni. (Le sem merem írni, hogy mesét, holott lényegében azok, csak ne a mostani bugyuta, gyerekeknek szólókra gondoljatok!) Tökéletes esti kikapcsolódás, igen felnőtteknek is!

 

Mushishi, 2005-2006, Mushishi Zoku Shou és Mushishi Zoku Shou 2, 2014, az eredeti manga alkotója: Urushibara Yuki.

Szólj hozzá

mese természet ember kölcsönösség mushi különös lények Anime együtt élés Mushishi Mushishi Zoku Shou mushigyógyító epizodikus Ginko