2017. sze 28.

Kék meg cseresznye

írta: Aoi Sakura
Kék meg cseresznye

Mese, a mumus

kekmegcherry_copy.jpgNem és nem értem, miért lett a meséből mumus? Illetve de, értem én, hogy azt senki nem akarja, amivé tették a mesét. Vállalkozó kedvűek csak nézzenek bele a tévébe… Nem csodálom, hogy a gyerek agyzsugorodást kap tőle. Tisztelet a kivételnek, azonban a mostani mesealkotók és egyéb munkatársak azt hiszik, a gyerek valami degenerált faj. Arról már ne is szóljunk, bár már erről is ejtettem el megjegyzést, a mese eredendően nem is kifejezetten gyerekeknek készült műfaj.

Ugyanakkor a gyerek (figyelem, megdöbbentő!)  nem debil, képes egy mesét, igazi mesét is feldolgozni, még akkor is, ha nem feltétlenül pont úgy, ahogy egy felnőtt.

Jellemző, sokat hallott sztereotípia az is, hogy a mesének semmi köze a valósághoz. Így aztán az még rendben van, ha a csemete egy darabig hódol ennek, de eljön az idő, amikor ki kell belőle nőnie, ott kell hagynia. Mert? Mert egy hülye gyökér vagy, aki abszolút nem tudja, mi a mese. Igenis van köze a valósághoz, noha nyilván nem egyenlő vele. Nem tudod, hogy a meséből lehet tanulni is, és mindenképp fejleszti az elmét. Igen, nem ebből fogja létrehozni a legújabb tudományos áttörést, ez egyértelmű, ahogy az is, hogy más téren rengeteg pluszt ad az élethez.

Azt mondod: a mese baromság és irreális, mert mindig a jó győz a gonosz felett. Én azt mondom: ez nem igaz. Nem is feltétlenül végződik győzelemmel, másrészt oké, igen, a világ egy pocsék hely, ahol nem győz mindig a jó, még a jutalmát se kapja meg, de ha ezzel traktálod a gyereket vagy bárkit, maximum azt éred el, hogy beletörődik mindenbe, és soha semmiért nem fog kiállni, mert minek is? Szóval, igen, idióta vagy.

Hidd el, hogy ő is megérti majd, előbb-utóbb mindenki megérti, hogy még ha lehetséges is elérni valamit, ha van boldog befejezés (ami nincs mindig, de előfordul ez a mesékben is), akkor sem megy az csak úgy. Lehet, hogy nem egészen, nem pontosan azt a célt éri el, amit először kitűzött, és szinte biztos, hogy szembesülni fog nehézségekkel, akadályokkal. Várjunk csak, mintha a mesékben is lennének ilyenek…  Aki érti, az érti, aki nem, azzal nem tudok mit kezdeni. Nem is akarok.

Tudod, az aztán legkevésbé sem zavar, ha te valóban nem vagy vevő a mesére, tőlem is távol állnak bizonyos dolgok. No problem. Viszont az dühít, amikor valaki csak egy agyatlan tuskó és mindenki kedvét elrontja, mert se érzéke, se fogalma a mesékről. A mese nem mumus, nem valami ártó szellem, az én vagyok. :P

Ao búcsút int és nem, nem lesz boldog, míg meg nem hal, mert nem szokása.

Szólj hozzá

gyerek mese valóság gonosz képzelet mumus Egyéb mire jó? Kék meg cseresznye Ao