2017. nov 20.

Valami Amerika

írta: Aoi Sakura
Valami Amerika

RWBY

rwbyx.png

A RWBY egy amerikai anime websorozat, legalábbis a Wikipédia így definiálja, én meg most nem fogok vitatkozni. Teljesen mindegy, minek nevezzük, egyszerűen jó. Grafikában nyilván jócskán eltér a megszokott japán sorozatoktól, de szerintem ez semmit sem von le belőle, esetleg szokatlan az első néhány részben.

A RWBY négy fiatal lány kalandjait követi nyomon, akik megkezdik első évüket a Beaconben, hogy vadásznőkké válhassanak.

A sorozat sok mindenben hasonlít a Boku no Hero Academiára. Itt is egy amolyan hősképző iskoláról van szó, szintén egy röpke életű békeidőben kezdődik, Rubyék szembe kerülnek néhány bűnözővel és egy szervezettel, az iskolájukat megtámadják (és el is pusztítják). Ez esetben is van egy az egész sztori mögött álló nagyobb történet, ami sokkal inkább meseszerű és összetettebb, mint a BNHA-ban.

Míg a BNHA az amerikai képregényhősök világára referál, abból merít, addig a RWBY klasszikus mesékkel, mitológiával kapcsolódik.

Ott van Rose Ruby, a főhősnőnk, aki piros köpenyével és kapucnijával, valamint a karaktert bemutató kisfilmben feltűnő farkasokkal, Piroskára utal. Ruby egyébként hasonlít Midoriyára abban, hogy minden áron nagy hőssé szeretne válni.

Weiss Schnee (fehér hó, németül), aki ugyan nem hercegnő, hanem egy nagyvállalat örököse, és nem a mostoha anyjával, hanem az apjával kerül szembe, azért felismerhető benne Hófehérke.

Blake BELLAdonna, egy faunus, aki múltjában a szörnyeteg, Adam Taurus partnereként dolgozott a White Fang nevezetű alvilági szervezetben. Ugyan Adam nem külsőre szörnyeteg, inkább belsőre s tetteiben, és Blake nem is marad vele, szintén megvan a referencia.

A negyedik tag, Yang Xiao Long, egy kalandvágyó, extrovertált és forrófejű csaj, akit én nem tudtam megfejteni, de lehet, hogy ő nem is kapcsolódik egy mesebeli karakterhez.

Ellenben ott vannak a sötétség teremtményei, a Grimmnek nevezett szörnyek, köztük a Beowulfok vagy a Nevermore-ok (szerintem sokaknak eszébe jut Poe híres verse, amelyben ez a sor ismétlődik: Quoth the Raven “Nevermore.”[1]). Ráadásul Yang édesanyjának neve Raven, valamint az ő testvére, Yang és Ruby nagybátyja, képes hollóvá vagy varjúvá változni.

Az igazságot a szörnyekről és világukról szintén mesék és legendák őrzik, aki szereti a mitologikus történeteket, az minden bizonnyal kedvelni fogja a RWBY világát.

A RWBY egy nagyon jó kis sorozat mesékkel, elképesztően pörgős és szuper harcokkal, érdekes karakterekkel, akik mind megvívják a maguk harcát démonaikkal vagy épp naiv elképzeléseikkel. Ez a sorozat nemcsak hősökről szól, de barátságokról, családról és a kegyetlen valóságról is, mellyel szereplőink farkasszemet néznek. A történet pedig folytatódik…

 

RWBY, 2013 – (ma is fut, az ötödik évad premierje: 2017. október 14.), alkotó: Monty Oum.

 

[1] https://www.poetryfoundation.org/poems/48860/the-raven

Szólj hozzá

mese amerikai iskola harcos mitológia szörnyetegek Anime RWBY Rose Ruby Weiss Schnee Yang Xiao Long Blake Belladonna Beacon BNHA