2018. sze 10.

Mindenek kígyója

írta: Aoi Sakura
Mindenek kígyója

Sarah Perry: Az essexi kígyó

essexikigyo.jpgEgy valódi legendán alapuló, szövevényes kapcsolatokkal átszőtt, 19. századi Anglia vidékét és hangulatát idéző, misztikus, romantikus történetet kap az, aki Az essexi kígyót veszi kezébe. A hangulat mellett pedig a stílus sem marad el.

Cora Seaborne egy bántalmazó férje uralma alól felszabadult özvegy, aki Essex vidékén hódol tudomány iránti szenvedélyének, sőt célt is kap a 200 év után újra felbukkanó essexi kígyó képében. Elhatározza, megleli a lényt s bebizonyítja, az csupán egy letűnt kor túlélője, nem holmi démon. Mindeközben új ismeretségekre is szert tesz, valamint ápolja a régieket. Mondhatnánk, ő a középpontja annak a kapcsolati hálónak, mely kirajzolódik és változik a történet során.

A főszerepet mégis a kígyó viszi. A kígyó legendája mint ütköző pontja három világnak, a félelem vezérelte falusiaknak, a tudományban hívő Corának és a vallást képviselő papnak, William Ransome-nak. A falusiakon úrrá lesz az ösztönös rettegés az ismeretlentől, melyet Cora szeretne megfejteni, Ransome viszont szeretné eltörölni.

A kígyó szimbólum is, de mindenki számára más jelentést hordoz. Az orvos, Luke Garrett számára hivatásának jelképe, s ambíciójáé, mely azonban olyan, mint az orvosság, méreggé válhat. Egy ember első megmentése szakmai sikert hoz, második alkalommal súlyos, karrierjét derékba törő sérüléshez vezet. Magán viseli a kettősséget, mely a kígyóhoz kapcsolódik.

Cora számára egy élőlény, mely a tudományos felfedezés lehetőségével kecsegtet, általa a tudás győzedelmeskedhet az ismeretlentől való félelem felett.

A falusiak számára a veszély ősképe, Az istenek végzetében is a Kígyó, az ősellenség, mely félelmükkel szembesíti a fiatalokat (lsd. https://aoisakura.blog.hu/2018/06/18/mire_jo_a_mult). A falusiak reakciója ösztönös, s visszanyúlik abba az időbe, amikor ezeket az érzéseket s a körülöttünk lévő ismeretlent mítoszokkal magyaráztuk.

Will Ransome-nak, bár vallásában a bűnhöz kapcsolódik, a kígyó egy kártékony mese, amit ki kell irtani. Érdekes, hogy racionalitásra, az észre hivatkozik, mégsem ért egyet Corával, hogy megértés helyett el akarja törölni e lényt. A kígyót, mely közvetve saját bűnéhez, Corával való kapcsolatához vezette. A kígyót, mely a beteg felesége, Stella számára a halál megtestesítője, melyet először ellenségeként aposztrofál, majd megadja magát neki.

Jó kérdés, hogy – akárcsak a könyv szereplői – miért szeretnénk egyetlen választ? Miért olyan nehéz elfogadni, hogy e dolgok, e világképek egymás mellett is létezhetnek? És az is meglehet, egyikünknek sincs igaza.

Végül érdemes megemlíteni még Cora barátnője, Martha története és kapcsolatai hogyan tágítják ki a könyv világát, mutatják meg, van élet a kígyó bűvkörén kívül is. Martha életét ugyanis a munkások problémáinak megoldására tett kísérlet uralja, ez lesz létének vezércsillaga. Számomra ez egyszersmind figyelmeztetésnek is tűnik, hogy nyilván helye s értéke van a kígyónak, a vitának valóságképünk különbségéről, csak jó lenne, ha közben nem feledkeznénk el magáról a valóságról se. Persze ez csupán az én értelmezésem, érzésem, annyi bizonyos, Martha alakja s ügye túlmutat a kígyó uralta világ horizontján, mintha csak azt mondaná, nem minden rólad szól, te csak a világ egy kicsi pontja vagy, bár uralhatsz bizonyos embereket ideig-óráig. 

 

Sarah Perry, Az essexi kígyó, XXI. Század Kiadó, Bp., 2017.

Szólj hozzá

tudomány vallás társadalom félelem valóság legenda bűn jelkép mítosz kígyó Könyv Stella Essex falusiak Martha Az essexi kígyó Sarah Perry Cora Seaborne William Ransome