2019. már 04.

Az arany isten

írta: Aoi Sakura
Az arany isten

Golden Kamuy

golden_kamuy_key_visual.pngAz 1900-as évek elején járunk Hokkaidó szigetén, ahol az Orosz-japán háborúból[1] hazatérő Sugimoto aranyat mos, hogy egykori földije feleségének segíthessen. Mellette egy iszákos fickó magyaráz folyamatosan, aztán egy érdekes mesét ad elő neki az ainuk aranyáról, melynek hollétét az Abashiri börtönben csücsülő Nopperabo fegyenctársaira tetoválta, akik majd eljuttatják barátainak.

Hirtelen a férfi azt mondja, túl sokat fecsegett, és rátámad Sugimotóra, akit azonban nem véletlenül hívtak Halhatatlan Sugimotónak, elég hamar elintézi támadóját, majd a testén lévő furcsa tetoválás láttán ráébred, a részeges meséje igaz.

Nem sokkal ezután találkozik egy Asirpa nevű ainu lánnyal, aki apja gyilkosát keresi, akit az arany miatt öltek meg. Sorsuk természetesen összefonódik és − akárcsak Zack és Rachel esetében − erős kötelék alakul ki köztük.

Megjegyzés: Az elrejtett arany története azonnal felidézte bennem Tan Twan Eng Esti ködök kertje c. regényét, ahol a japán hadsereg által elrejtett aranyról terjednek legendák, s mint végül kiderül a főhősnő által gondozott kert és a mestere által hátára tetovált kép rejti az utat hozzá.[2]

Párosunk szinte rögtön szembesül a törvényszerű ténnyel, az aranyra mások is áhítoznak. Három csoport is meg akarja kaparintani. Hijikata Toshizou vezetésével néhány fegyenc áll össze, hogy az aranyból megvalósíthassák a meidzsi kor előtti érából származó Hijikata elképzelését, mellyel visszahoznák a letűnt kort Hokkaidóra. A hadsereg 7. hadosztálya szintén az aranyra feni fogát Tsurumi vezetése alatt, aki szintén elfoglalná Hokkaidót, bosszúból azért, amit a háború alatt el kellett szenvedniük úgy, hogy megbecsülést azóta sem kaptak. Ott van továbbá a rejtélyes Nopperabo és barátai, akik nem igazi ainuk, valójában orosz etnikai kisebbségek, akik gerillaharcukhoz akarják az aranyat. Az aranyat, amit mindenki magáénak akar csak azok nem, akik valójában összegyűjtötték. Az ainuk inkább megszabadulnak tőle, mivel veszélyezteti életük, miatta eltűnnek bizonyos halak a folyóból, melyek táplálékul szolgálnak nekik. Nem véletlen, hogy Asirpát elsősorban az apja és halála körüli rejtély érdekli, az ő értékei mások.

Nem meglepő módon az anime nagy részében állandóan változnak a frontok, sokakat megismerünk, aztán kiderül, mégsem azok, akiknek hittük őket. Nehéz is lenne beszámolni mindenről, ám a lényeg minden káosz ellenére is világos, már a címben is benne foglaltatik.

Egyrészről ott az arany, amellyel a felek, akik mind háborús veteránok, veszteségeiket akarják semmisé tenni, hatalmat s szabadságot szerezni, mivel – ahogy Sugimoto mondja – már nincs visszaút számukra a normál életbe, már képtelenek olyanná lenni, mint a háború, gyilkolás előtt voltak. Másrészt ott van a Kamuy, Asirpa és az ainuk. Az, amire ezek a háborús veteránok vágynak ellentétes a Kamuyval. Az ainuk az istenségeket hívják így, akik megajándékoznak minket az itt töltött idővel, majd visszatérnek a mi kölcsönös ajándékainkkal, hogy később újra lejöjjenek. Vajon valódi ajándék lenne bármelyik félnek, ha megkaparintaná az aranyat és elérné a célját? Vagy éppen e vágytól fűtött harc közben herdálja el igazi ajándékait? (Netán olyasmiért, ami nem olyan értékes, vagy épp már nem megvalósítható.) Legfőképp magát az életet, melynek egyszerűsége és szépsége folyamatosan jelen van Asirpa karakterével és az ainu világgal. Az ő kérdésük egyben mindannyiunk kérdése: mi miért élünk, mire vágyunk és milyen áron? És ez vajon valóban érték vagy csupán hamis aranynak bizonyul a végén?

Végül itt van nekünk Sugimoto és Asirpa, mindkettejük magukban hordozza ezt a kettősséget. Sugimoto maga is gyilkosként és végzetesen sérültként mindig választás elé kerül, de elég hamar kiviláglik, szívesen befogadja és elfogadja, amit Asirpa a maga életével és értékeivel kínál. Azonban a 24 rész végére elérkezünk a pontra, ahol Asirpa kénytelen szembenézni kettősségével, akit ugyan ainuk vettek körül és az ő értékeit kapta örökül, mégis különbözik tőlük, mert egy másféle örökség is az övé. Neki pedig minden eddiginél fontosabb lesz, hogy meglelje saját útját.

Hogy mi lesz ez az út, és mi lesz vele, Sugimotóval és az arany utáni hajszával, az még a jövő kérdése, mindenesetre kíváncsian várom az idén őszre ígért folytatást.

 

Golden Kamuy, 2018, alkotó: Satoru Noda (manga).

kép: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Golden_Kamuy_episodes

 

[1] lsd.: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orosz%E2%80%93jap%C3%A1n_h%C3%A1bor%C3%BA

[2] Akit érdekel a könyv: https://aoisakura.blog.hu/2017/07/10/tragikus_bizalom

Szólj hozzá

érték kisebbség tetoválás arany bosszú katonák kettősség Anime Hokkaidó fegyencek Golden Kamuy az arany isten ainuk Asirpa Sugimoto Nopperabo Hijikata Toshizou Tsurumi 7. hadosztály Orosz-japán háború