2019. ápr 01.

Út az élet

írta: Aoi Sakura
Út az élet

Shouju shuumatsu ryokou (Girls’ last  tour)

girls_last_tour_volume_1.jpgHa egy szokatlan animére vágysz, ami egyszerű, mégis mélység rejlik benne, amely egy kellemes élmény, amibe kényelmesen és könnyen belemerülhetsz, akkor Shouju shuumatsu ryokout érdemes megnézned.

Az anime története végtelenül egyszerű, világa egyszerre tiszta és homályos. Két lány, Chito és Yuuri utazásáról és kalandjairól mesél, egy olyan (feltehetően jövőbeli) világban, ahol a sorra egymásra épülő város szinteken már csak nagy ritkán lelni embert vagy más életet. Poszt apokaliptikus világ, az okot csupán annyira ismerjük, hogy háborúk dúltak, de hogy miért, kik között vagy hasonlók, arról fogalmunk sincs. Az első részben többek közt ez is szóba kerül a lányok között, mi a háború és még inkább, miért háborúznak az emberek?

A két lány állandóan úton van, de a két emberrel ellentétben, akivel találkoznak, nekik nincs határozott céljuk. Bár hasznos számukra a térkép, de nem szentelik idejüket egy-egy szint teljes feltérképezésére, ahogy Kanazawa. Nem dédelgetnek nagy reményeket, mint Ishi, a nő, aki repülőt próbál építeni, hogy eljusson egy másik városba. Ők egyrészről csak teszik, ami a túléléshez kell, élelmet keresnek, üzemanyagot, ivóvizet gyűjtenek, szükség esetén menedékbe húzódnak, ha alkalmuk van, fürdenek, mosnak. Másrészről tapasztalatot, élményt gyűjtenek, kérdéseket tesznek fel, és válaszokat keresnek, olykor álmodoznak.

Talán a legjobb példa az a részlet, amikor a lányok egy kihalt, hatalmas épületben egy szegényesen, de berendezett szobára lelnek, és a fotelekben ülve megpróbálják berendezni a szobát képzeletben, mint egy otthont, majd természetesen felmerül bennük a kérdés, mi az otthon, és számukra most mi is jelenti azt, van-e nekik olyan.

Chito és Yuuri egyébként végtelenül szerethető karakterek, akik kiegészítik egymást. Chito komoly, megfontolt, sokat tud, fontosnak tartja a kultúrát, a könyveket kincsként őrzi, remekül old meg feladatokat, fegyelmezett, de kissé merev. Yuuri, vele ellentétben, sokkal impulzívabb, szertelenebb, rugalmasabb, imád enni, érdeklődő. Kalandjaik során mindkettejük személyiségének megmutatkoznak a hátrányai, amit viszont a másikuk ösztönösen igyekszik kiegyensúlyozni, helyrehozni.

Ez az anime maga az egyszerűség és a letisztultság, miközben lenyűgöző is. Az életet hirdeti, mutatja be, amely a pusztulás közepette és után is megmarad. Chito és Yuuri ráadásul nemcsak ennek nyomait keresi és találja meg a könyvek, még működő technológia, templom, a kamera memóriájában rejlő emlékek formájában, de még élő emberekkel, és ami még jelentősebb egy merőben más életformával találkoznak, a makkával, amely egy macskára hasonlító lény, de a fegyverekből nyer életenergiát. Ugyanakkor a pusztulás, a halál is mindig ott van a láthatáron, nemcsak a romokban és a szerteheverő borzalmas fegyverekben, hanem a magányos halban az akváriumban, melyet egy még működő robot gondoz. A lányok megmentik egy másik robottól, ám akkor sem kerülhetik el a tényt, a hal is el fog pusztulni, ahogy a városból is eltűnik az élet a makkák távozásával, ahogy ők is egyszer életútjuk végére érnek.

E kettősségtől azonban csak még jobban felerősödik az élet jelentősége. Az animében megjelenő élet talán nem olyan kényelmes, mint a mienk, mégis végig úgy éreztem, sokkal letisztultabb a lányok élete, utazása. Ha belepillantotok az animébe, talán ti is megértitek, mire gondolok. Mintha az ő életük minden nehézség ellenére mégiscsak inkább élet lenne, mint a mi telezsúfolt, bonyolult létezésünk, amiben sokkal kevesebb a megértés, és a boldogság. Csak egy példa: mikor élvezted te utoljára az esőt, annyira, hogy azzal játssz, ha különböző tárgyakat raksz a tetőről potyogó cseppek alá, milyen hangot adnak ki, és e hangokból, hogy lehet zene? Persze, meglehet, mindez csak az én csömöröm műve, és az az igazság, hogy az életük csupán más, nem jobb vagy boldogabb. Mindenesetre élet a halállal maga körül és a nyomában, ami az útja, ideje során a többi életet keresi.

 

Shouju shuumatsu ryokou, 2017, alkotó: Tsukumizu (manga).

kép: https://en.wikipedia.org/wiki/Girls%27_Last_Tour

Szólj hozzá

élet halál pusztulás háború út letisztult ember túlélés mély makka posztapokaliptikus Anime Shouju shuumatsu ryokou Girls last tour Chito Yuuri út az élet