2021. feb 13.

4. kép: Áramlat

írta: Aoi Sakura
4. kép: Áramlat

aramlat.jpg- Meg kellene tanulnod feloldódni!

Ó, hányszor is hallotta már ezt! És hányféleképp!

- Tudod, megtanulni, hogy kerülsz flow-ba. Akkor talán lelazulnál.

Mindig azt hitték, hogy csöndje koncentráció, feszültség vagy félszegség, pedig csak nem érdekelte. Néha a morajt hallgatta, amit szavaik ritmusa alkotott, néha egy szó, egy mondat máshová vitte. Nem volt mit mondania, vagy volt éppenséggel, az azonban nem az ő szavaik folyamába tartozott, gátat vetett volna csak.

Akkor mit keresett ott köztük? Semmit. Pontosabban olyasmit, ami sosem volt neki, épp ezért fogalma sem volt, hogyan is fest, abban sem volt biztos, létezik-e, és idővel azt sem tudta megmondani, szüksége van-e rá, vagy hogy nem az övé már egy más formában.

Feloldódás, áramlat, mindig ezek a szavak. Lehetne beszédesebb. Lehetne minden bizonnyal. A kérdés nem az, képes-e beszélni, hanem, hogy van-e értelme? Esetleg az, szavakká lehet-e váltani a megértést, az érzést? Az valami olyasmit eredményezne, mint a pénz bevezetése előtt a különféle fizetőeszközök, senki sem tudta hány kagyló ér fel egy kaviccsal. Na, jó csak a kagylóra emlékszik, a lényeg, hogy a pénz és annak elterjedése előtt ez volt, a szavakkal és azok jelentésével, az érzés kifejezésével meg a mai napig ez van.

Feloldódás, áramlat, felér-e ez a két szó az érzéssel, amikor a folyóban állva egyszer csak eltűnik a lába, egy lesz a vízzel? Hát amikor lénye, gondolatai a zenével együtt lüktetnek, ívelnek fel, halkulnak el? És a szél, melynek először nekifeszül a teste, melynek akadály, amelyet aztán mégis önmagába olvaszt és viszi, viszi, amerre jár?

Egy napon aztán megelégelte. Ők egy fa alatt ültek, ő éppen kinyújtóztatta tagjait, majd álldogált még egy darabig, mert jól esett, és jöttek megint ugyanazok a szavak. Akkor aztán azt mondta:

- Miért azt keresitek bennem, ami a tietek?

Lezuhant a csönd közéjük, benne szélcsend lett hirtelen, egyetlen, bár végtelennek tetsző pillanatra. A felismerés gátjába futott az áramlat: azt, amit keres, nincs értelme keresni. Aztán az áramlat új irányt vett, a szél újra megélénkült, ő pedig egy apró, szelíd mosollyal arcán elsétált.

kép: https://hu.pinterest.com/pin/457819118375146576/

Szólj hozzá

keresés szavak album beszéd felismerés feloldódás flow áramlat Képírás 4. kép