2021. feb 20.

5. kép: Az élet értelme

írta: Aoi Sakura
5. kép: Az élet értelme

valtozas.jpgAz élet értelme, hogy nyomot hagyj a világban - mondták.

Na már most adódik a kérdés, adódik több is, ám valahol el kell kezdeni: van-e az életnek értelme? Olyan értelme, amely mindenkire kiszabható? Ha nem, akkor mire fel ez a követelőzés? Talán az élet "csak" élet, valami, ami teljes önmagában, amihez semmit se kell hozzátenni.

Jó, érti. Kell neki, az életnek, valamiféle irány, nekik kell egy iránytű. Az iránytű viszont szabvány dolog, hisz a meghatározások is szabványosítottak. Hagyj nyomot! Sehogyan se értette, hogyan akarnak egy saját útra, irányra lelni egy iránytűvel, amit mások gyártottak, egy másféle világhoz, semmiképp sem az övékhez? Valóban kell nyomot hagyni a világban? Kell? Lehetséges egyáltalán?

Lenézett lábára, mely a víz felszínét érintette. Az érintés szertefutott az egyre táguló vízgyűrűk formájában, aztán eltűnt. Kicsivel arrébb épp lehullott egy levél. Ahogy megpihent, újabb gyűrűk sora hullámzott végig a maga útján, mígnem elhalt. A víz pedig csak ringatta a maga ritmusában a levelet, vitte, ki tudja merre. Ki tudja meddig viszi, hol ér (talán) partot. Vajon emlékszik rá a víz? Különbséget tesz-e a levél érintése és a lábáé közt?

Nem képzelünk hát kicsit sokat magunkról, hogy azt hisszük, azt tűzzük ki célul, nyomot hagyunk a világban? Nem vagyunk kicsit ostobák és önteltek, hogy azt hisszük, majd a mienk más sorsra jut, hogy az emberi környezet egyenlő a világgal, hogy az fel sem merül, az a nyom egyáltalán nem biztos, hogy a világ javára van? Nem képzelünk egy kicsit keveset a világról, a világ többi részéről, hogy azt hisszük, birtokoljuk, jogunk és erőnk van belevésni bármit, hogy mindösszesen értünk létezik, hogy mindösszesen annyi, aminek mi elgondoljuk?

Kérdések - sóhajtotta. - Csak kérdések.

Majd változtatott egy kicsit testhelyzetén, így viszont lelógatott lábának ujjai belemerültek a hideg vízbe, mely rögvest átáztatta zokniját. Megborzongott és felnevetett.

- Értem, értem - bólogatott mosolyogva, aztán hagyta, hogy a megújuló szél karjaiba zárja, elméje pedig elmerült a látványban.

kép: https://hu.pinterest.com/pin/457819118375324309/

Szólj hozzá

világ gondolatok kérdések album folyó iránytű az élet értelme Képírás nyomot hagyni a világban 5. kép vízgyűrűk