2021. ápr 23.

13. kép: Új nap

írta: Aoi Sakura
13. kép: Új nap

new_day.jpgMinden reggel ez volt az első dolga, kiült az ablakba. A szakadék szélére.

Nézte a felkelő napot. Azon a keskeny résen át, ami az égbe szökő épületek közt maradt. Halkan üdvözölte az egyre messzebb nyújtózó fényt. Az öreg Nap újabb napját.

Egy éjjel barátja nála maradt, és másnap reggel csodálkozott szokatlan rituáléján, majd annyit mondott:

- Te aztán jól megtiszteled akkor az új napot.

Mosolygott is hozzá, de a szemében valami más volt. Az a szánalom, amivel gyerekkorában a szülei néztek rá oly sokszor, amikor megsimogatták fejét, megveregették vállát és nagy sóhajjal azt mondták: Szegénykém, nem neked való ez a világ.

- Tudtad, hogy régen állítólag azt gondolták, a Nap éjjel leszáll az alvilágba, végigjárja útját és onnan tér vissza ilyenkor?

Egy igennek fordítható hümmögéssel felelt, picit megbiccentve fejét.

- Elég ostoba dolog, de hát mit várnánk egy olyan barbár világtól? - folytatta heherészve barátja.

Ő megint csak hümmögött egyet, mire a másik kiment a szobából, mondván lezuhanyozik és néz valami reggelit. Ahogy meghallotta a zár kattanását, megkönnyebbült.

Valójában tetszett neki az a mese, nyilván tudta, hogy nincs alvilág és a Nap sem tűnik el oda, mégis szerette ezt a történetet, különösen azért, mert a Napnak bizony nem volt természetes és egyértelmű, hogy sértetlenül és biztonságosan áthalad és kijut az alvilágból. Amiként nem egyértelmű, hogy nekünk lesz új napunk, vagy hogy egész nap biztonságban haladunk végig az élet keskeny mezsgyéjén, a szakadék szélén maradunk és nem hullunk bele.

- Vajon neki mitől új a nap? - mormolta összefont karjaiba.

Válasz helyett csak újabb kérdésre lelt. Sokkal hangosabban visszhangzott ugyanis benne ez a kifejezés: barbár világ. Természetesen, egy percig nem hitte, hogy az a világ jobb lett volna, mindenestől pláne, nem, de még mennyire nem! Attól azonban sehogy se tudott szabadulni, hogy ez a világ nem feltétlenül, nem minden szempontból jobb, hogy ez az élet, a ma embere és világa nem kevésbé, csak másképp ostoba és barbár.

 

kép: https://hu.pinterest.com/pin/457819118375596275/

Szólj hozzá

mese reggel album barbár rituálé új nap Képírás 13. kép